Megszűnik a Konstans - FAQ

Oldalunk leállásával kapcsolatosan igyekszünk minden esetlegesen felmerülő kérdésre válaszolni. 


Leáll a Konstans?

Igen, leáll. Nem lesznek új tartalmak, oldalaink nem fognak tovább frissülni.

Mikortól áll le a Konstans?

Február elsejével. 

Addig tehát még működik?

Igen. Az utolsó hetekre több nagyobb durranással, sok-sok érdekességgel készülünk, hogy méltón búcsúzhassunk.

Azért áll le a Konstans, mert nincs motiváció a szerkesztésére?

Nem. Hatalmas élményeket szereztünk, melyeket máshogy nem élhettünk volna át: a közös munka, a beletett idő értékét, az összedolgozás, az összefogás erejét és a végeredmény (cikk, videó, interjú) elkészültének boldogságát is megtapasztalhattuk. 

Azért áll le a Konstans, mert nincsenek olvasók?

Nem. Sőt, köszönetet szeretnénk mondani Olvasóinknak. Mindenkinek. Kis oldalként, kisebb közönséghez szólva nem voltak rendkívül magas néző- és olvasószámaink sosem, de jelentős növekedést tapasztaltunk az évek folyamán. 2022-ben közel 300.000 (!) oldalletöltéssel zárhattuk az évet, utcahosszal megdöntve a 2021-es év rekordját. Nagyon köszönjük az olvasást, a követést, az elismerő, olykor jogosan kritizáló szavakat is. 

Akkor miért áll le a Konstans?

A Konstans az elmúlt években diákoldalként működött. Diákok írták, diákok működtették, minden egyes munkafolyamat minden egyes pontján diákok álltak. Szerkesztőségünk legnagyobb része viszont idén elballag, így diákoldalt nem fogunk tudni működtetni. 

Mi lesz a Konstanssal?

A Konstans brand időlegesen leáll, újragondolunk, értékelünk, további tapasztalatokat gyűjtünk és ki tudja, lehet, hogy egyszer újraindulunk. Akkor már nem diákoldalként, hanem más formátumban, de azonos alapokon. 

Vácon nem is lesz tehát diákújság?

Reményeink szerint lesz folytatás Vácon is. Biztosat ebben persze nem tudunk, de fiatalabb szerkesztőink (vannak jónéhányan) lehetséges, hogy folytatják a diákújságírást - talán kicsit más formában, ahogy azt eddig tettük, talán kicsit más profillal és persze más néven. Ha ilyen lesz, erről még mindenképpen hírt adunk. Annyi biztos, hogy vannak ilyen irányú gondolkodások. 

Mi lesz a Konstans eddigi tartalmaival?

A Konstanson ma több száz cikk, több tucat videó és fotók százai böngészhetők, melyek között nyilván vannak jobbak és gyengébbek, de mindegyikük emlék. Videós tartalmaink ugyanúgy visszanézhetőek YouTube-csatornánkon, ahogy eddig is, minden közösségi médiás oldalunk megmarad, csak nem fog frissülni. A weboldal is marad egyelőre, tavasszal pedig meglátjuk, milyen formában, de rögzítjük eddigi tartalmainkat.  

Hogyan értékelitek az eddigi éveket? Megérte?

A Konstans diákoldala az elmúlt közel 5 évben folyamatosan bővülő szerkesztőgárdával, egyre színvonalasabb tartalmakkal, gazdagabb és színesebb témákkal jelentkezett. Részt vettünk az iskolai eseményeken, beszámoltunk a fontosabb váci történésekről és egyre nagyobb arányban foglalkoztunk a nagyvilággal: a járvány, a háború eseményei, gazdasági folyamatok, távoli és alig ismert országok kerültek górcső alá. Interjúkkal jelentkeztünk minden hónapban, megszólaltak külföldi és hazai beszélgetőpartnerek is. Foglalkoztunk történelemmel, földrajzzal, természettudományokkal, legendákkal is.

Videós rovatunkban a kisebb, rövidebb videók mellett a Konstans Stúdió több hónapos előkészítő munkáinak eredményeként nagyobb projektek is elkészültek, ilyen a díjnyertes Hosszútáv c. dokumentumfilm, a Lobmayer-féle Életút interjú, a piaristák történetét is érintő Megtörhetetlenek vagy a januárban debütáló Út Rómába interjúdokumentumfilm is. Folyamatosan fejlesztettük tartalmaink minőségét mind az utómunka, mind a géppark frontján, ezek remélhetőleg láthatóak korábbi videóinkkal összehasonlítva. 

Szóval igen, megérte.


A szerkesztőség január harmadikán kiadott közleménye:

Kedves Olvasóink!

A Konstans diákoldala ebben a formában lassan két éve működik rendszeres tartalomszolgáltatással, a "jogelőddel" együtt pedig ötödik éve. Oldalunk életében azonban jelentős változások fognak a jövőben (közép- és hosszútávon is) bekövetkezni. 

A Konstans diákoldal szerepe hamarosan megszűnik, mivel az oldalunk szerkesztői gárdáját legnagyobbrészben kitevő generáció reményeink szerint elballag. Oldalunk tartalmait a megszokott rendben feburár elsejéig szolgáltatja, azt követően határozatlan ideig szünetre megyünk. 

Hogyan tovább? Miután az elmúlt években egyre nagyobb csapattal tudtunk dolgozni, projekteket véghezvinni, vannak olyan szerkesztőtársak, akik még maradnak - nem egy, hanem 3-4-5 évig is. A csapat fiatalabb tagjai a tervek szerint új névvel, új oldalstruktúrában, de valamilyen formában folytatni fogják a váci diákújságírást. 

A Konstans brandje, a konstansonline.hu felülete és közösségi platformjaink a tervek szerint a jövőben újraindulnak majd, de ezek már távlati elképzelések, amelyekből még nem fix semmi. Annyi biztos, hogy szinte teljes megújulás után indulunk majd csak újra, az eddigi rovatok, cikksorozatok, szerkesztési irányelvek, szerkesztőségi működés át- és újragondolása után. 

Köszönjük, hogy eddig velünk tartottatok, maradjatok velünk februárig, az utolsó hetekben igyekszünk még pár nagyobb durranással készülni, úgyhogy érdemes lesz követni minket! 

Köszönjük ezt a jónéhány évet, reméljük, volt értelme! 

a Konstans szerkesztősége nevében:

Manczur Mátyás
főszerkesztő-helyettes

Ókovács Benedek
főszerkesztő


Szolgálati közlemények