A dél-afrikai mutáció és más fejlemények - mitől kell tartanunk?

2021.02.23

A veszélyes vírusmutáció? Jó ellene a vakcina? Egyáltalán hány mutáns van? Válaszolunk. 

A koronavírus (hasonlóan az influenzához) minden megfertőzött emberben egy kicsit elváltozik, mutálódik. Ennek folytán mára több tízezer, ha nem több százezer apró mutációja lehet. Ez nem gond a védekezésben, ameddig a vírus fehérjéje, illetve alapvető mechanizmusai nem változnak meg jelentősen, mert ebben az esetben a vakcinák keveset érnének, elveszítenék védelmi hatásukat. 

A világban a legjelentősebb vírusmutáció a nagy-britanniai mutáns (B.1.1.7.), mely - habár fertőzőképessége jóval magasabb lett - szerencsére nem veszélyesebb a megfertőzöttekre, mint az "eredeti" társa. Sajnos ez a mutáns már jelen van az összes európai országban, így Magyarországon is. Mivel gyorsabban terjed így a vírus, komoly gócpontok jönnek létre, jelenleg ilyennek számít szomszédunk, Szlovákia, ahol a mai napi jelentések szerint néhány tucat szabad lélegeztetőgép maradt már csak. A helyzet azért is drámai, mert az egészségügyi dolgozók is a tűrőképességük, energiájuk határán vannak. Kis hazánkban már közel 500 fertőzésért felelős a szigetország mutációja, de ennek még nincs jelentősége. 

A dél-afrikai mutáció (B.1.351 vagy 501Y.V2) viszont sajnos, nehezebb eset. Az afrikai köztársaságban már szinte minden esetért ez a változat a felelős, amely - a legutóbbi vizsgálatok szerint - már sok szempontból különbözik a vírus alap változatától, így a vakcinák hatásfoka is csökken. A kutatások már folynak a vakcinák átdolgozására, de szerencsére úgy tűnik, még nem vesztette el egy oltás sem az erejét: 50-70% közé becsülik a hatékonyságukat. 

Hatósági útzár Dél-Afrikában  2020-ban. | Fotó: Gulillem Sartorio/AFP/Qubit
Hatósági útzár Dél-Afrikában 2020-ban. | Fotó: Gulillem Sartorio/AFP/Qubit

"Bár még nem tudjuk pontosan, hogy a Covid-19 betegség vagy fertőzés elleni védelemhez milyen szintű semlegesítés szükséges, más oltásokkal kapcsolatos tapasztalataink azt mutatják, hogy valószínűleg a Pfizer vakcina viszonylag jó védelmet nyújt ezen új változat ellen is" 

- értékelte a kutatást végző egyik szakértő, Scott Weaver, a Texas Egyetem Orvosi Osztályának Emberi Fertőzések és Immunitás Intézetének igazgatója és a tanulmány szerzője.

"A semlegesítés szintjének a dél-afrikai variánssal szembeni körülbelül 2/3-os csökkenése meglehetősen kicsi ahhoz képest, hogy az egyéb vakcinák vakcinák által generált semlegesítési szintek milyen eltérésekkel rendelkeznek, amelyek fehérje-szekvenciájukban még nagyobb a variáció, mint a SARS-CoV-2-nél" - tette hozzá Weaver. 

Ugyanígy a New England Journal of Medicine lapban tette közzé egy előzetes kutatási eredményét a Moderna is, amely szintén azt mutatja, hogy az antitestreakció visszaesett, de nem olyan mértékben, hogy a B.1.351-es dél-afrikai variánssal szemben ne nyújtana elegendő védelmet. Nem látják azt sem, hogy romlana a készítmény hatékonysága az először az Egyesült Királyságban azonosított B.1.1.7 néven ismert változattal szemben.

A vírusváltozat sajnos veszélyesebb, magasabb a halálozási rátája is. A dél-afrikai mutánst még nem azonosították Magyarországon, a szomszédos Ausztriában viszont többször is. 

Források: napi.hu, koronavirus-kisokos.eu, koronavirus.gov.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!