A járvány első hulláma véget ér

2020.05.18

Hétfőtől Budapesten is feloldódnak a kijárási és nyitvatartási korlátozások, így már egész Magyarországon szabadon lehet mozogni. A kormány a maszkviselés és a távolságtartás fontosságát hangsúlyozza.

Hétfőtől Budapesten is visszavonja a kormány a rendkívüli jogrendben meghirdetett kijárási korlátozásokat, így már szabadon lehet mozogni a városban. A legfontosabb szabály továbbra is az, hogy a társadalmi távolságtartás szabályainak feleljünk meg: ez azt jelenti, hogy használjunk szájmaszkot, kendőt, ha a  tömegközlekedéssel utazunk, vagy üzletbe megyünk, illetve tartsunk 2 méteres távolságot mindenkitől. 

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig pont ma jelentette be: a kormány - ellentétben egyes európai politikusok elképzeléseivel - május 26-án, a hónap végén garantáltan visszaadja a rendkívüli jogrend használatához szükséges jogköröket a Parlamentnek. A rendeletekkel való kormányzás bevezetésére azért volt szükség a járvány idején, hogy a szükséges intézkedéseket ne a szokásos, 2 hetes parlamenti tárgyalások után lehessen bevezetni, hanem azokat akár 2 órán belül életbe léptethessék.

Magyarországon jelenleg 1673 aktív fertőzött van, a világban eddig már több, mint 
4 700 000-en fertőződtek meg. Szakemberek és a kormányok is arra hívják fel a figyelmet: a járvány továbbra is itt van, ne tegyünk úgy, mintha minden újra normális lenne.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!