A kommunizmus áldozataira emlékezve.

2019.03.01

Részlet Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatójának ünnepi megemlékezéséből. A teljes elolvasható :https://www.origo.hu/itthon/20190225-schmidt-maria-beszede-a-kommunizmus-aldozatainak-emleknapjan-a-terror-hazanal.html

Emlékezzünk: egy párt, egy irány, egyetlen világmagyarázat. Kivégzőosztagok, munkatáborok, málenkij robot, titkos besúgói hálózat, kínzás, a gondolat- és a sajtószabadság teljes hiánya, az egyházak üldözése! Több ezer kilométeres Vasfüggöny és lőparancs, politikai foglyok, osztályharcos tanítás, már az óvodában kezdődő idomítás, indoktrináció. Tervgazdálkodás és a hiánycikkek állandósága, négyévenkénti szavazások az igazi választás legcsekélyebb lehetősége nélkül. Demokrácia helyett népi demokrácia, azaz diktatúra. Szűnni nem akaró vastaps, reménytelenség, félelem, szürkeség, öngyilkosság. Gulag, Katyn, Recsk, Kistarcsa, Tiszalök, Hortobágy, Andrássy út 60., Berlin-Hohenschönhausen, Ljubjanka ̶ Sötétség délben, Állatfarm, 1984. Csak azért éltük túl, mert Franz Kafkát idézve: van bennünk valami elpusztíthatatlan. A szabadság vágya, a hit, az ősök szeretete, a hagyomány, a kultúra tisztelete, a nemzeti közösség megtartó ereje, a megmaradás, a túlélés akarása. Az az elpusztíthatatlan képesség, hogy különbséget tegyünk jó és rossz között.

Schmidt Mária beszédén
Schmidt Mária beszédén

Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Honfitársaim!

A kommunizmus hazugsága alig hetven év alatt világszerte százmilliónyi áldozatot követelt, miközben magasztos célokkal, nemes jövőképpel próbálta elhazudni és leplezni valódi természetét. Rögzítsük tehát: a kommunizmus - hasonlóan megvetett kistestvéréhez, a nemzetiszocializmushoz -legálissá és hétköznapi gyakorlattá tette az emberek megbélyegzését, kirekesztését, kínzását és meggyilkolását.A politikai ellenfeleket előbb karanténba zárta, aztán felszámolta politikai képviseletüket, vagyis pártjaikat, mert a kommunizmus hazugsága kizárólagosságot követelt magának! Az emberi közösség tagjait "hívőkre" és alsóbbrendű "hitetlenekre" osztotta. A választópolgárokat ostobának és átnevelendőnek tekintette. Akik pedig nyilvánosan megtagadták a kommunista "hitet", azokat eretneknek nyilvánította. Rájuk halál várt, jéghideg számkivetettség vagy börtön, az a bizonyos "sorstalanság", ami a diktatúrák jellemzője.

Épp harminc éve omlott össze a kommunista hazugságok kártyavára. Nem magától. Mi romboltuk le.Az áldozatok milliói mellett nekünk hőseink, mártírjaink is vannak!

Balról jobbra: Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere, Schmidt Mária Terror Háza igazgató, Rétvári Bence államtitkár a gyertyagyújtáson.
Balról jobbra: Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztere, Schmidt Mária Terror Háza igazgató, Rétvári Bence államtitkár a gyertyagyújtáson.Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!