10 éve volt a vörösiszap katasztrófa - mi is történt?

2020.10.04

10 éve történt meg drámai gyorsasággal a modernkori magyar történelem egyik legsúlyosabb katasztrófája. 

2010. október 4-én a Mal Zrt. Ajka melletti tározójának gátja átszakadt, és egymillió köbméternyi mérgező, maró hatású vörösiszap öntötte el Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet és a környező 40 négyzetkilométernyi területet.

A baleset 2010. október 4-én 12:05 és 12:25 perc között történt a MAL Zrt. Ajkai Timföldgyára 10-es zagytározójának északnyugati sarkánál. Az újabb kutatások szerint a gát nem pillanatszerűen szakadt át, hanem 12:10 és 12:25 között folyamatosan. A kiömlő, mintegy 600-700 000 m³-nyi, 7-8% iszaptartalmú lúg első hulláma körülbelül 10 km²-es területet öntött el, közte Kolontár felét, Devecser egyharmadát. Az árhullám néhol két méter magasra csapott, illetve torlódott fel.


A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált. A helyreállításra, újjáépítésre az állam több mint 30 milliárd forintot fordított, teljes kártalanításban részesültek a károsultak és senki nem maradt otthon nélkül. A katasztrófa elhárításának irányítását regionális tiszti főorvosként Müller Cecília végezte. 

Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék összesen körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben. Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt. A bőrre vagy nyálkahártyára jutott lúg maró hatása miatt a károsított szövetek begyulladtak. A lúggal érintkezett szövet elhalt, helyén kimaródó fekély keletkezett. Egy kisgyermek szeme a lúg marásától súlyosan megsérült. A legsúlyosabb sérült testfelületének közel 70 százaléka megégett. Az égési sérültek a lúgos vízben állva nem éreztek fájdalmat, mert a lúgmarás fokozatosan alakul ki. A lúg okozta marásos sérülés nagyon hasonlít az égési sérülésre, és kezelése is hasonló.

A helyszínre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, és a környezetvédelmi államtitkár. A védelmi intézkedéseket  Müller Cecília regionális tisztifőorvos koordinálta.
A helyszínre érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, és a környezetvédelmi államtitkár. A védelmi intézkedéseket Müller Cecília regionális tisztifőorvos koordinálta.
Devecser a helyreállítás után.
Devecser a helyreállítás után.


A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is. 

A magyar kormánynak összesen 38 milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel.

Forrás: hirado.hu, Wikipédia

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!