2 merénylet sem tudna eltántorítani üzenetének hirdetésétől: Ne féljetek!

2020.05.18

Nevezték az ifjúság, a hit pápájának, de csendes forradalmárnak és utazó szentatyának is. Karol Józef Wojtyla (1920-2005) május 18-án, száz éve született a lengyelországi Wadowicében.

Az életútja olyan fordulatos volt, mint százada. Szüleit és testvérét is korán elveszítette. Sok barátja veszett oda a II. világháborúban. Előbb a krakkói Jagello Egyetemen, és egyidőben színjátszó iskolában is tanult.

A náci megszállás alatt kőbányában majd vegyi üzemben dolgozott. Még akkor is játszott egy színtársulatban, amikor az illegális papi szeminárium növendéke lett. 1946-ban történt papszentelése után Rómában tanult, majd visszatért szülőhazájába. Az erkölcsteológia professzoraként szentelték püspökké. 1964-től Krakkó érseke, három évvel később bíboros volt. 1978-ban választották pápává. Elődje iránti tiszteletből vette fel a II. János Pál nevet. Megválasztásakor az utóbbi száz év legfiatalabb pápája volt. Kétszer kíséreltek meg merényletet ellene. Utolsó éveiben örök példát mutatott a szenvedés elviselésére.

Kétszer látogatott Magyarországra, a történelem első közép-európai pápájaként. Veszprémet püspökségről érseki rangra emelte. 

2 merényletben kísérelték meggyilkolni, nem tudták eltántorítani
2 merényletben kísérelték meggyilkolni, nem tudták eltántorítani

A 20. század legmeghatározóbb egyházi személyiségének hite, imádsága és társadalmi jelenléte beíródott a történelembe. Kelet-közép európaiként ismerte mindazt, ami személyének köszönhetően is megdőlt 1989-ben. Sokat tett a vallásközi kapcsolatokért. Legfontosabb üzenete minden időben: Ne féljetek! 

Szentté avatását a nép kezdeményezte. XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta. Szentté avatására 2014. április 27-én, az Isteni irgalmasság vasárnapján került sor. Liturgikus ünnepe október 22-e.

Forrás: Székelyhon.ro

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!