300 éves lesz a piarista rend magyar tartománya

2021.03.03

1721-ben alaplut meg a magyar rendtartomány, online eseményeken lehet ünnepelni.

Az 1721. március 7-én tartott generálisi kongregáció ülésén született meg a döntés a Piarista Rend Magyar Tartománya felállításáról.

A piarista szerzetesek már Kalazanci Szent József életében, a XVII. században megtelepedtek a korabeli Magyarország területén. Több évtized munka és számos iskola megalapítása után, 300 évvel ezelőtt, az 1721. március 7-én tartott generálisi kongregáció ülésén született meg a döntés a Piarista Rend Magyar Tartománya felállításáról. A rend generálisa ekkor Giorgio Bornò piarista atya volt. Az első magyar tartományfőnök Zajkányi Lénárd piarista atya lett.

Történelmünk több száz éven át ível, mely idő alatt számos másik iskola és közösség jött létre. 

A jelentős történelmi évfordulóról méltóképpen, többféle módon szeretnénk megemlékezni; nemcsak a múlt dicsőségén eltűnődve és történelmünk tanulságain elgondolkodva, de életünk gazdagságát is áttekintve. Tartományunk egyik legfontosabb ismertetőjele, hogy a múltban és a jelenben is sok-sok embert fogott össze közösségekbe, biztosítva a megfelelő közeget a növekedésre a hitben és a tudományokban. Ezeket a tanulóközösségeket is ünnepeljük a 300 éves évforduló kapcsán.

A magyar piarista közösség, a tartomány fennállásának 300. évfordulóját - a járványügyi előírások figyelembevételével - elsősorban online ünnepeljük. Létrehoztuk a piarista.hu/300 honlapot, amelyen az ünneplő közösség tagjai (pl. szerzetesközösségek, tantestületek, volt kollégák, osztályok, öregdiákok, a kalazancius mozgalom tagjai, cserkészek, stb.) által beküldött munkákat (videókat, képeket, verseket, festményeket, szövegeket, meme-ket, stb.) és számos jubileumi érdekességet tervezünk megosztani - minden olyan tartalmat, amelyen keresztül ki tudjuk fejezni hálánkat és azt, hogy közösséget alkotunk.

Kérjük, hogy akik úgy érzik, a kalazanciusi karizma, a piarista élmény, a piarista lelkiség összeköti és közösséggé teszi őket, küldjék el munkájukat az erre létrehozott oldalon (kattintásra), hogy a jubileumi honlapon keresztül is együtt ünnepelhessünk. Együtt szeretnénk hálát adni és megköszönni Kalazanci Szent Józsefnek azt, hogy piaristák vagyunk. Ünnepeljük együtt, hogy háromszáz éve együtt tanulunk!

A jubileumi ünnepségsorozattal kapcsolatos tudnivalókat folyamatosan töltjük fel a piarista.hu/300 oldalra, ahol naprakészen tájékozódhatnak. - olvasható a Piarista Rend Magyar Tartományának közleményében. 

Forrás: Piarista Rend Magyar Tartománya

EZEKET IS AJÁNLJUK!

A világ érdekes. Kövesd a Konstans oldalát a Facebookon is!

Közzétette: Konstans – 2021. szeptember 1., szerda

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!