6,3-as földrengés Horvátországban, itthon is észlelték - ÉLŐ CIKK

2020.12.29

Olvassa vissza élő cikkünket érdekességekkel, videókkal, képgalériákkal.

Kedden magyar idő szerint 12:20-kor erős földrengést lehetett érezni az ország számos pontján, így Budapesten is. A GFZ gyorsjelentése szerint a mostani 6,4-as magnitudójú (energiájú) rengés szinte pontosan ugyanott pattant ki, mint a tegnapi, vagyis Petrinja térségében, Zágrábtól 40-50 kilométerre délkeletre, Horvátországban. Olvassa vissza cikkünket a kezdetektől!

Frissítés - 2020. 12. 30.

Az áldozatok száma az éjszaka folyamán 7-re nőtt, korareggel pedig egy körülbelül 4-es erősségű utórengés is történt. Ezrek veszítették el az otthonaikat, a krízis súlyos, ezért Orbán Viktor is felajánlotta Magyarország segítségét.Éjjel minden 8. percben történtek észlelhető utórengések a régióban. 

16:12

Az élő cikk végén képgyűjtésünket nézhetik meg Olvasóink a földrengésről.


16:02

Összegzés.

Az élő cikkünk végéhez közeledik, így érdemes összegezni a legfontosabb információkat. 
2020. 12. 29-én délelőtt Horvátországban és Szlovéniában erőteljes földrengést észleltek, mely epicentruma a horvát Petrinja városa volt. A rengés a Richter-skála szerint 6,4-es erősségű volt. Horvátországban utoljára 1962-ben tapasztaltak hasonló erősségű földrengést, Magyarországon még sosem volt 6,4-es erősségű. A természeti katasztrófában jelenleg egy áldozatról tudunk, egy 12 éves lányt nem tudtak már megmenteni a hatóságok. A város központja romokban áll, sok a sérült is. Zágrábban is erősebb volt a rengés, de nem keletkeztek jelentősebb károk. Magyarországon szinte mindenhonnan érkeztek észlelések és videófelvételek, a leginkább érintett Baranya megye volt. Személyi sérülésről nem érkezett információ hazánkból. Utórengésekre továbbra is lehet számítani. 

15:38

A Paksi Atomerőmű közleményt adott ki a rengéssel kapcsolatban.

2020. december 29-én 12:21-kor földrengést észleltek Paks körzetében. Bár az atomerőműben is érezhető volt a rengés, az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik

- írták. Kiemelték, hogy a Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. "Kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni." (24.hu)


Paksi atomerőmű | Fotó: 24.hu
Paksi atomerőmű | Fotó: 24.hu

15:30

Az áldozatok száma eddig 1, de sok a sérült. Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Az index.hr szerint az áldozat egy 12 éves kislány. 

Petrinja városának fele megsemmisült, az utcákon pánikhangulat van. Az ország bizonyos részein nincs áram, internet-szolgáltatás. A helyszínről folyamatosan érkeznek a videók is. Egy rövid videót itt lehet megtekinteni, a felvételen látszik, hogy mekkora a pusztítás. 


15:26

A horvát fővárost és környékét korábban március 22-én rázta meg nagyobb földrengés. A fél óra különbséggel bekövetkezett 5,6-os, majd 5,1-es erősségű földmozgásban számos épület megrongálódott, és több ember megsérült. Az akkori földmozgás Zágrábban és környékén 25 ezer épületben okozott kárt. A belvárosban megrongálódott a főváros jelképének számító katedrális, a horvát parlament és a kormány épülete, valamint több templom és kulturális örökséghez tartozó építmény. Több kórházból is evakuálni kellett az embereket.

Zágrábban a márciusi földrengés óta folyamatosak az utórengések. A szakemberek mintegy kétezret jegyeztek fel, amelyek negyede volt érezhető. Hatezer épület a mai napig nem biztonságos, köztük több óvoda, általános iskola, középiskola, egyetem, kulturális és tudományos intézet.

A keddi földregés harmincszor erősebb volt, mint a tavaszi zágrábi - írta a sajtó. (parameter.sk)


15:19

A BAMA azt írja, hogy az egész megye területén lehetett rengést érezni, a város több pontján emberek rohantak az utcára, a szerkesztőség tagjai is az utcára menekültek. - írta meg az ORIGO. Pécsett egy kémény ledőléséhez riasztották a tűzoltókat, egy nagyobb áruházat pedig kiürítettek a földmozgás miatt. Egyéb nagyobb károkról, személyi sérülésről egyelőre nem érkezett bejelentés a földrengés által leginkább sújtott megyéből. 

Az elmúlt fél órában több olyan hívás nem érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra azóta, ami érdemi bejelentés lett volna, viszont rengeteg aggódó hívást kapnak 


- mondta el Sárkány Sándor sajtószóvivő. 

(Fotók a helyszínről: Laufer László/Dunántúli Napló)


15:11

Élő adásban kezdett el rázkódni, ezt követően a stúdióban is mozgott a föld - számolt be pár perce az ORIGO. A felvételt az alábbi linken lehet megtekinteni. Az N1 Croatia televízió zágrábi kapcsolását a 6,4-es Richter erősségű földrengés zavarta meg. 

Az N1 Croatia bejelentkezése | képernyőkép
Az N1 Croatia bejelentkezése | képernyőkép

14:54

1962 óta nem volt ehhez hasonló méretű földrengés Horvátországban (akkor Jugoszlávia), akkor is csak 6,1-es értéket jegyeztek fel. Évtizedek óta nem került sor hasonló földrengésre, Magyarországon pedig még sohasem történt 6,4-es erősségnek megfelelő földrengés. 

A valaha volt legnagyobb földrengés hazánkban 1763-ban, Komáromban történt.

Az akkori rengésnek 63 halálos áldozata volt, több mint 120-an megsebesültek, és Komárom épületeinek harmada elpusztult -  a város épületeinek 54%-a komolyabb sérüléseket szerzett, míg csak 9%-a maradt sértetlen. A rengés után Mária Terézia összeíratta a károkat, a rengés erősségére ezekből a leírásokból lehet következtetni. A legnagyobb pusztítás a Duna bal partján következett be, de a rengés erejéhez képest kevésnek mondható a halálos áldozatok száma, ami a korabeli építkezési technikának köszönhető. 

Ezután a nagy rengés után körülbelül 20 évente (1783, 1806, 1851) ismét földmozgások voltak, a térség az ország szeizmikusan egyik legaktívabb területe volt, de 1850 után az aktivitás lecsökkent.  1773. április 22-én újabb földrengés sújtotta Komáromot, melynek következtében összeomlott 500 ház és romhalmazzá vált a vár minden épülete. (ez a rengés viszont kisebb volt)

 Illusztráció | Kép: Magyar Nemzeti Levéltár
Illusztráció | Kép: Magyar Nemzeti Levéltár

14:43

A 24sata.hr portál Darinko Dumbović polgármesterre hivatkozva azt írja, hogy a természeti katasztrófa miatt egy gyerek is életét vesztette.

A portálnak egy másik szemtanú azt mondta, hogy a fölrengésnek több halálos áldozata is van, ő a főtéren látta meghalni a gyereket.

A városközpont megsemmisült

- mondta a szemtanú. Darinko Dumbović az index.hr-nek megerősítette, hogy több halottról is tud. Összedőlt egy óvodaépület is, amelyben azonban nem tartózkodtak gyerekek. A mentésre a hadsereg egységeit is kivezényelték. (index.hu)


A Szeretlek Magyarország.hu szerint elérhetetlenné vált a seismology.hu hivatalos weblap, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán azt írják: a honlap túlterheltség miatt nehezen elérhető.

A helyszínen | Fotó: parameter.sk
A helyszínen | Fotó: parameter.sk


14:35

Mit jelent, hogy egy rengés 6,3-as erősségű? A Richter-skálán a 6 és 7 közötti rengések erősnek számítanak, évente mindössze 120 ilyet mérnek világszerte. Definíció szerint az erősebb épületek is megrongálódnak az epicentrumtól 50-80 km távolságban is. (ORIGO)

A rengést bemutató első térképek is elkészültek:


Megszerkesztett fénykép | Forrás: EMSC (Twitter)
Megszerkesztett fénykép | Forrás: EMSC (Twitter)

14:27

Gyűlnek közben a videók a hazai földrengés-észlelésekről is, az Időkép részére eljuttatott felvételeken az ország különböző pontjain észlelhető földmozgás. 
Érkeznek az első fotók és videók - a károk hatalmasak. A Jutarnji nevű helyi lap internetes videóban mutatott meg néhány helyszínt, a felvételeken katonák és tűzoltók mérik fel a károkat. A videót a Facebookon, itt lehet megtekinteni.


14:18

Érkeznek az első fotók és videók - a károk hatalmasak. A Jutarnji List nevű helyi lap internetes videóban mutatott meg néhány helyszínt, a felvételeken katonák és tűzoltók mérik fel a károkat. A videót a Facebookon, itt lehet megtekinteni.
Petrinja, a földrengés epicentruma | Képernyőképek
Petrinja, a földrengés epicentruma | Képernyőképek

12:37

Helyi hírek szerint Petrinjában nagyon súlyos károk keletkeztek. Budapesten több helyen a felső emeleteken is lehetett érezni a földrengést, amelyben nagyjából ötvenszer akkora energia szabadult el, mint a tegnapi rengés alkalmával. A helyi hatást és a károkat fokozza, hogy a nagy energiájú rengés a felszínhez viszonylag közel, 10-11 kilométer mélységben pattant ki. A rengés becslés szerint akkora volt, mint a Magyarországon valaha feljegyzett legnagyobb ilyen esemény, az 1763-as komáromi rengés.

Magyarországon az ilyen tényleg nagyon ritka, de Horvátországban és Szlovéniában, ahol az afrikai és európai kőzetlemezek ütközése zajlik, sokkal gyakoribb, ezeket idehaza csak a határhoz közeli megyékben, Zalában, Somogyban, Baranyában lehet érezni. Legutóbb márciusban volt ilyen jelenség Zágráb környékén.

Timár Gábor, az ELTE TTK geofizikusa arról is beszélt az Indexnek, hogy további utórengések is várhatók, a hétfői rengés a keddinek végső soron az előrengése volt. Az ELTE Geofizikai Tanszékének egyetemi tanára kifejtette, hogy ezek várhatóan olyanok lesznek, mint ami tegnap volt, tehát akár további károkra is készülni kell. Azt, hogy a további földrengések Magyarországon érezhetők lesznek-e, egyelőre nem lehet kizárni Timár Gábor szerint. (Index.hu)

12:25

Horvátországban komoly földrengés történt percekkel ezelőtt, az erőteljes mozgást hazánkban is észlelték - egyelőre kevés az információ, de érdemes lesz velünk maradni!


EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!