Mutatunk 8 kihagyhatatlan bankrablásos filmet

2022.05.30

A bankrablásokról készült filmek, azaz a Heist-filmek a mozitörténelem fontos és megkerülhetetlen részét jelentik és érdeklik az alkotókat és a közönséget, mióta világ a világ. 

Toplistánkban helyet kaptak ismert filmklasszikusok és kevésbé elterjedt mozik is. Időrendben fogunk haladni, így a régi idők filmjeivel kezdünk és a jelenbe érkezünk - jó szórakozást kívánunk! 

Kelly hősei (1970), háborús filmdráma

A Normandiai partraszállás után nem sokkal Kelly hadnagy (Clint Eastwood) egy foglyul ejtett német tiszttől megtudja, hogy a frontvonal mögött mélyen, egy németek által elfoglalt francia kisváros bankjában 16 millió dollárt érő aranyat őriznek. Kelly azonnal elhatározza, hogy megszerzi a bank kincsét, és néhány társával együtt el is indulnak. Vajon sikerül megszerezniük az aranyat? A film ennek a kérdésnek a megválaszolását sokáig lezáratlanul hagyja, de annyi bizonyos, hogy clint Eastwood remek, utánozhatatlan humora és olyan színészek gondoskodnak a szórakozásról, mint Donald Sutherland vagy Don Rickles.

Montreáli bankrablás (1985), akció-vígjáték

Montreál legbiztonságosabbnak hitt bankját az egyik nap egy bohócnak öltözött figura, Grimm (Jean- Paul Belmondo), a tehetséges bankrabló próbálja meg kirabolni. A rablás során mintegy harminc túszt ejt, majd a rendőrséget átverve kirabolja az egész bankot. A gond csak az, hogy az egyik társa kevesli a részét. Egy olyan film, ami itt-ott, de mindeképpen megtalálható minden család polcain egy régi DVD-n. A nagysikerű film itthon is tarolt, Jean-Paul Belmondo megismételhetetlen színészi játéka és csibészessége a film során végig a székhez szegezi a nézőket. 

Banditák (2001), akció-vígjáték

Joe (Bruce Willis) és kissé hipochonder társa Terry (Billy Bob Thornton) a környék két leghíresebb bűnözője, akik bankokat rabolnak ki. Ám nem a szokott módon. A rablás előtti éjszaka elmennek az adott bank igazgatójához, megvacsoráznak vele, majd másnap reggel, még a bank nyitása előtt a tússzal együtt elmennek és kirabolják a bankot. Az egyik rablás után viszont egy baleset révén összetalálkoznak egy nővel, Kate-tel (Cate Blanchett), aki csatlakozik a bandához. De jól jártak vele?

Született Bankrablók (2002), vígjáték

Egy kisvárosi bankban három banki alkalmazott, Woods (Woody Harrelson), Sheila (Alicia Silverstone) és Stu (Paulo Costanzo) egymás terveiről mit sem sejtve elhatározzák, hogy kirabolják a bankot. Woods legnagyobb ellenségének, Mechant-nak (John Cleese) feltörhetetlennek hitt széfjét próbálja meg kirabolni, Sheila a napi készpénzt próbálja meg ellopni, mert a főnöke elcsábította, majd elhagyta. Stu-t haverja bíztatja a páncélszekrény kipakolására. 

Bankapók a pácban (2005), vígjáték

Henri (Gérard Darmon), Serge (Gérard Lanvin) és Lucien (Jacques Villeret) már huszonöt éve nem tartják a kapcsolatot, még csak nem is találkoztak egymással, egy balul elsült rablásuk után. Mindhárman külföldre kényszerültek költözni. Mígnem egy nap mindhárman levelet kapnak börtönben haldokló negyedik társuktól. A levél egy mesés örökséget ígér, egy piciny szívességért cserébe, fiával, Rémy-vel (Pascal Reneric) kapcsolatban. A feladat azonban különös meglepetéseket tartogat a számukra. A film ideális családi mozizásra. 

A belső ember (2006), akcióthriller

Dalton (Clive Owen), egy rejtélyes bűnöző kitalál egy zseniális tervet a bankrablásra. Az akció során az épületben rengeteg embert ejt túszul. A feladatot, hogy tárgyaljon vele, a kőkemény nyomozó Frazier (Denzel Washington) kapja, aki rájön, hogy ez az ügy nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Ennek tetejében megjelenik Madeleine (Jodie Foster), aki felsőbb érdekeket képvisel. Ki nyeri a játszmát?

2 kaliber (2013), akció

Bobby (Denzel Washington) a kábítószerosztály nyomozója, társa pedig az amerikai haditengerészet őrmestere, Stigman (Mark Wahlberg). Feladatuk beépülni a maffiába, ám egyikük sem tudja társa valódi kilétét. Amikor azt a megbízást kapják, hogy raboljanak a maffia banki széfjéből, szembesülnek vele, hogy a vártnál jóval több pénz van a bankban. Rögtön gyanakodni kezdenek egymásra és a feletteseikre is, sőt a maffiától is félniük kell. A helyzet igencsak zűrös, veszélybe kerül a kijutásuk is. 

Négyen a bank ellen (2016), vígjáték

Chris (Til Schweiger), a boxoló, Peter (Jan Josef Liefers), a kiégett színész és Max (Matthias Schweighöfer), a különc reklám szakember, bár közös tulajdonságuk nem sok van, mégis ugyanúgy jártak: a hosszú évek alatt, kemény munkával összegyűjtött pénzük, amit álmaik megvalósítására tartogattak, odaveszett, mert egy bank igazgatója meg akart szabadulni egyik befektetési tanácsadójától, Tobias-tól (Michael Herbig), így lenullázta a számlájukat. Megoldásnak azt eszelik ki, hogy Tobias-szal kiegészülve kirabolják a bankot. Lehet, hogy tényleg ezt érdemli az elszabadult főnök?


Kihagytunk volna valamit? A bankrablós sorozatokra most nem tértünk ki, így, aki Money heist-ra számított, az bizony a clickbait-effektus máltatlan áldozatává lett. Hamarosan folytatjuk viszont a sort! 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!