Milyenek a magyarok? Ez itt a Lackfi-mémgyár!

2021.11.22

Ajánlónk Lackfi János lassan 10 éve megjelent könyvéről. 

A napokban elolvastam Lackfi János 2012-ben megjelent Milyenek a Magyarok? című könyvét, amely telis-tele van érdekes és vicces történetekkel és anekdotákkal.

Az egyik, számomra kedvenc történetben egy magyar ember barátja hogylétéről kérdezősködik, amelyre a másik először csak a megszokott, már-már közhelyes választ adja: "Kösz, jól".
Lényeg a lényeg, végül aztán elmondja, hogy igazából neki már annyi (mindezt nagyszerűen humorosan írja le, nem hiszem, hogy így átjön teljes valójában).

Lackfi írásából megtudhatjuk azt is például, hogy "ha a magyar embert megkérdezik, hány kilométerre van a szomszéd falu, azt feleli, légvonalban húsz kilométer, de ő tud egy rövidebb utat az erdőn keresztül".

A könyvben szó esik az "emberközpontú" ügyintézésről és arról is, hogy a magyarok tényleg kitalálták-e az ideális társadalmat. Persze a magyar feltalálók is kaptak helyet a műben.

A történetek mesterien példázzák a magyar emberek temperamentumát, gondolkodását és étkezési szokásait, 

nyugton mondhatjuk, helytálló, amikor például így ír: "a magyar férfi kedvenc zöldsége a kolbász, de mellé gyümölcsnek szalonnát is fogyaszt". De természetesen az alkoholfogyasztási szokásokról is szó esik, tudjuk, hogy magyarokról szóló könyvben ez nélkülözhetetlenül fontos alappillér.

Nagyon szívesen ajánlom a könyvet a gimnazista és idősebb korosztályoknak is, de legfőképp azoknak, akik szeretnek mosolyogni, akár nevetni, sőt, kacagni is.

Ajánlóm zárásaként a könyv hátulján található szövegből idéznék:
"Ha valaki a könyv olvastán nem tudja, sírjon vagy nevessen, nyugodtan tegye egyszerre mind a kettőt."

A könyvnek egyébként Milyenek MÉG a magyarok? címmel második része is megjelent, de haladjunk szép sorban!

Kiemelt kép: YouTube

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!