Az árhullám után reszkessetek, szúnyogok!

2021.07.26

A Katasztrófavédelem 225 településen, mintegy 42 ezer hektáron hirdet harcot a rovarok ellen. 

A dunai árhullám levonulása után a folyó mentén folytatódik a szúnyoggyérítési program - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfőn az MTI-t. A tervek szerint a héten 225 településen és hét budapesti kerület belterületén, összesen 42 ezer hektáron az esti és éjszakai órákban végzik a védekezést - tartalmazza a közlemény.

Az árhullám levonulása után a töltések és gátak közötti területeken nagy tömegben találhatók meg a csípőszúnyogok tojásai, és a lárvák fejlődése azonnal megindul.

A meleg időben akár egy hét alatt kikelhetnek a kifejlett szúnyogok, 

ezért a Duna felső és középső szakaszán biológiai módszerrel végzik a védekezést: egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak az elárasztott területekre.

A jól megközelíthető helyekre autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a fehérje tartalmú folyadékot. Fás árterületeken, ártéri erdőkben repülőről szórnak granulátumot; a szer a fák lombozatán áthatolva jut a vízbe. A granulátum hatóanyaga ugyanaz a természetben is előforduló, baktérium által termelt fehérje. 

Az alkalmazott készítmény minden más élőlényre ártalmatlan - ismertették.

Szúnyogirtás levegőben is | Fotó: MTI/Agrotrend.hu
Szúnyogirtás levegőben is | Fotó: MTI/Agrotrend.hu

Mivel a kifejlett szúnyogok több helyen kirepültek, ezért az Ipoly és a Dráva mentén, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, Budapest több kerületében, a Csepel-szigeten, Baja és Mohács környékén földi kémiai szúnyoggyérítésre is szükség van - olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: JTV

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!