Az ország, amely közel 2,5-szer nagyobb nálunk, a népessége viszont a tizede

2020.04.27

Új sorozatunkban olyan országokat fogunk bemutatni, amelyeket kevesebben ismernek. Több szempontból mutatjuk be az államokat, szó lesz a történelmükről, az alapadataikról, a jelenükről és néhány érdekességről is. Ezekben a cikkekben izgalmasan, érdekesen ismerhetitek meg ezeket az országokat.

Az első részben Guyana országát szeretnénk bemutatni. Guyana két és félszer nagyobb Magyarországnál, népessége viszont országunk tizede. 

Történelmi érdekességek

A nagyjából 800 ezres dél-amerikai állam történelme messzire nyúlik vissza. A hódítások előtt aravak indiánok éltek az ország területén, akik földműveléssel, növénytermesztéssel foglalkoztak. Az első hódítók az ország mocsaras tengerpartja miatt nem települtek le, 1620-tól a hollnadok kezére került a terület. A 17. században már ültetvényeket hoztak létre, cukornádat, kávét termesztettek. 

1803-ban Anglia elfoglalta a területet. Az 1800-as évek közepe felé betiltották a rabszolgatartást, ezért sok rabszoolga települt az országba. Guyana lakosságának nagy részét ma indiai származású szerződéses munkások teszik ki, de érkeztek Afrikából, Portugáliából és Németországból is. 
Guyana 1966 májusában kivált az Egyesült Királyságból, 1970 februárja óta köztársaság. Az USA külügyminisztériuma és a CIA a köztársaság bevezetése után politikai és pénzügyi támogatást biztosított a nyugatpárti guyanai pártnak, Forbes Burnham pártja pedig fokozatos szorította vissza az indiai guyanai pártot.

A georgetown-i egyetem
A georgetown-i egyetem

Alapadatok

A bővízű folyókkal átszőtt guyana az ENSZ szerint a világ fejlettsége terén a közepesen fejlett országok közé tartozik. Népszámlálást 2017-ben tartottak, akkor közel 778 ezer főt mértek. Az egy kilométerre eső népesség 3,5 fő, kis híján 214 ezer négyzetkilométer az ország teljes területe. Az ország indián eredetű neve a sok víz országa. Fővárosa Georgetown, hivatalos nyelve az angol.

Érdekességek 

A Kaieteur-vízesés Guyana egyik legnagyobb látványossága. A vízesés körül található az ország egyetlen nemzeti parkja, továbbá jelölték az UNESCO világörökségi listájára. 226 méter magasaból bukik alá a Potaro folyó vize. A szurdok és a vízesés gyűjtőmedencéje közelében törékeny páfrányok, egyszerű broméliák és piros virágú afrikai ibolyák nőnek. Veszélyezett állatfajoknak is otthont ad a terület, itt él többek közt az erdei kutya, a jácintkék ara, a jaguarundi, a vörös szarvas és a tapír.

ADUNK A VÉLEMÉNYEDRE! SZAVAZZ, MILYEN ORSZÁGOT MUTASSUNK MÉG BE!

A cikkben felhasznált információk forrása: Wikipédia, Érdekesvilág.hu

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!