Joe Biden az USA 46. elnöke, Trump sok szerencsét kívánt a kormányzáshoz

2021.01.21
Joe Biden és Kamala Harris: ökölpacsi az eskü előtt | Fotó: indianexpress.com
Joe Biden és Kamala Harris: ökölpacsi az eskü előtt | Fotó: indianexpress.com

Január 20-tól Joe Biden az elnök: már első napján számos rendeletet hozott.

23.000 fegyveres katona és 1000 vendég részvételével zajlott le Joe Biden, az USA 46. elnökének beiktatása tegnap Washingtonban. A 2 héttel korábbi erőszakos tüntetések után az egész város teljes lezárás alatt volt, ennyi biztonsági erő még sosem őrizte az elnök beiktatását. Joe Biden novemberben több, mint 80 millió szavazatot kapott a választóktól, megelőzve ezzel riválisát, akinek 75 millió polgár adott bizalmat. Donald Trump a választási csalásokról az elmúlt hónapokban közel 100 keresetet nyújtott be a bíróságokon stábjával, a bíróságok egyiket sem találták megfelelőnek. Január hatodikán a kongresszus hitelesítette a december közepén döntő elektori kollégium szavazatait, így biztossá vált az új elnök személye. Joe Biden és Kamala Harris alelnök a Demokrata Párt színeiben az elmúlt évekkel szögesen más irányú kormányzást indított, így az elnök beiktatása után számos rendeletet hozott: előírta a maszkviselést a szövetségi intézményekben, visszalépést indított a Párizsi Klímaegyezménybe és 11 millió illegális bevándorlónak adott állampolgárságot és szavazati jogot. Biden leállította a déli határfal építését és évente közel negyedmillió bevándorlót szeretne elhelyezni az Egyesült Államokban. Az első rendeletek között az LMBTQ-jogok szimpátiájáról is született döntés, de az elkövetkező napokban is számos rendeletre számíthatunk. 

Vírusvédelmi és védelmi intézkedések | Fotó: clickondetroit.com
Vírusvédelmi és védelmi intézkedések | Fotó: clickondetroit.com

Donald Trump leköszönő elnök beszédében sok sikert és eredményes kormányzást kívánt a következő adminisztrációnak, és ismertette az elmúlt évek sikereit. Trump 4 éve alatt komoly hadseregfejlesztésre, történelmi munkahelyteremtésre, adókönnyítésekre és új amerikai űrprogramra jutott idő, a leköszönő elnök szerint "Az országot helyreállítottuk, az alapok megvannak az elkövetkező 4 évhez." Nagy eredménynek nevezte a közel-keleten elért békeegyezményt, illetve azt is, hogy hosszú évtizedek óta ő volt az első elnök, aki nem indított háborút. Trump beszédében üzent támogatóinak is: szerinte a MAGA (Make America Great Again) mozgalom még csak most indul el igazán, azt ígérte, hogy visszatér és figyelni fogja az eseményeket. Trump az elnöki gépen tett utolsó útján Floridába ment, az elkövetkező időszakot ott fogja tölteni családjával. 


Donald Trump utolsó elnöki beszédét félezer híve előtt tartotta | Fotó: New York Times
Donald Trump utolsó elnöki beszédét félezer híve előtt tartotta | Fotó: New York Times
Az elnöki beiktatás idén rendhagyó volt: a szabad világ vezetőit nem vívták meg a ceremóniára a koronavírus-helyzet következtében. Donald Trump egyébként nem vett részt az eseményen, sajtóhírek szerint pártot alapíthat a közeljövőben. Joe Bidennek nehéz feladata lesz: egy világjárvány hatásaival és megosztott Amerikával kezdheti meg 4 évét. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!