Böjte Csaba is a lehetséges Nobel-békedíjasok között

2022.03.31

Böjte Csaba dévai ferences rendi szerzetes csütörtökön erősítette meg: a napokban telefonon értesítették, hogy elfogadták jelölését a Nobel-békedíjra.

Böjte Csaba erdélyi ferences rendi szerzetest korábban Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jelölte a Nobel-békedíjra.

A jelölést azzal indokolták, hogy Böjte Csaba "az elmúlt évtizedekben egy, az ideológiákon és a politikai érdekeken is túlmutató gyermekmentő programot hozott létre. Az immáron több mint három évtizedes humanitárius tevékenységével lebontotta a Kelet-Közép-Európában élő nemzetiségek közti falakat, amivel egyszerre példaként és jó gyakorlatként is szolgál az egész emberiség számára".

A ferences szerzetes a TV2-nek jelölése kapcsán elmondta:

"Engem nagyon meglepett, mert igazából úgy volt, hogy valamikor hónapokkal ezelőtt Kásler miniszter úr jelölt, és ugye most, a napokban jött vissza az igazolás a bizottságtól, hogy elfogadták a jelölésemet, igenis számbavesznek 2023-ban".

Böjte Csaba úgy fogalmazott: "köpni-nyelni nem tudtam, amikor telefonon közölték velem a megtisztelő hírt."

A szerzetes már több mint harminc éve segíti a rászoruló embereket és az árvákat. Elsőként Erdélyben, egy karitatív táborban találkozott árva gyerekekkel, akkor döntött úgy, hogy alapít egy árvaházat.

(hirado.hu)
Kiemelt kép: felvidek.ma

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!