BREAKING: Hazánk a koronavírus második hullámának határán áll

2020.07.12

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a kancelláriaminiszter, újabb szigorítások jönnek. 

Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség, mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

Minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést szigorítani kell. Ezért mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint - tisztifőorvosi határozatban. Sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni.

Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.

Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba vonulni.

A teherforgalom és a tranzitforgalom is szigorú ellenőrzéssel működhet, a kormány minden héten felülvizsgálja a helyzetet, de ha szükséges, azonnali döntéseket is hozhat. Magyarországon ma 5 újabb fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma továbbra is csökkent. 128 embert ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélgeztetőgépen. A világban már közel 13 millió fertőzöttről tudni, a vírus terjedése pedig rekordgyors. 

Index.hu nyomán

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!