Háborús veszélyhelyzet lépett életbe Magyarországon

2022.05.24

Az orosz-ukrán háborúba nem kerülhet bele Magyarország, ezért is van szükség a rendkívüli intézkedések keretének létrehozására - mondta Orbán Viktor.

Ma délelőtt letette parlamenti esküjét az új kormány és ezzel egyidőben a Parlament szavazott a kormány által beterjesztett Alaptörvény-módosításról is, amely lehetővé teszi a kormány számára háborús veszélyhelyzet bevezetését ha az országban vagy szomszédos országban háború zajlik. A jogkörök ilyenkor egy meghatározott vagy meg nem határozott időkereten belül megnőnek a kormány számára, hogy azonnali döntéseket tudjon hozni, ha a helyzet úgy kívánja.

"A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve, ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan, ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és magyar családokat. Holnap tájékoztatni fogom Önöket az első döntéseinkről" - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán közzétett videójában.

Your Website Title
How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014

A miniszterelnök kedd délutáni videójában azt mondta: a ma esküt tett kormány azonnal megkezdte a munkáját. Mint fogalmazott, egyetlen percet sem vesztegettek, mert a szomszédban háború zajlik; egy olyan háború, amelynek még senki sem látja a végét.

"Ez a háború folyamatos veszélyt jelent Magyarországra, kockára teszi a fizikai biztonságunkat és veszélyezteti a gazdaság és a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is. Látjuk, a háború és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedéshez vezettek. A világ egy gazdasági válság küszöbén áll. 

Magyarországnak ebből a háborúból ki kell maradnia és meg kell védenie a családok anyagi biztonságát" 

- fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, ehhez mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség. 

Kiemelt kép: Marcus Yam/Los Angeles Times

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!