Csernobil 35 éve - a világot máig lázban tartó események sora

2021.04.26

Mi is történt azon a végzetes hajnalon Ukrajnában?

35 évvel ezelőtt, 1986 április 26-án hajnalban a Pripjaty mellett elhelyezkedő Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű négyes számú reaktora egy baleset miatt felrobbant: az erőművön éppen egy rosszul megtervezett tesztet hajtottak végre, melynek eredménye a robbanás volt. 

Titkolózás, majd hirtelen eszmélés

A balesetet sokáig Pripjaty nagyjából 50 ezer lakosa előtt is titkolták, a szülők másnap reggel iskolába, óvodába vagy éppen játszótérre vitték gyermekeiket, minden olyan volt, mintha semmi sem történt volna előző este. Egyedül a távolban lebegő fekete füstoszlop jelezte, hogy valami nincs rendben.

Egy nappal később, április 27-én jelentek meg tömegesen a buszok, melyekre kötelező volt a felszállás. A lakók legfeljebb egy bőröndöt vihettek magukkal, az állataikat, ételeiket, és bútoraikat hátra kellett hagyni az erős sugárszennyezettség miatt. Úgy tájékoztatták őket, hogy akár 3 nap múlva vissza is térhetnek otthonukba, de

ez persze sosem történt meg.

Pripjaty a baleset előtt | Fotó: pripyat-city.ru
Pripjaty a baleset előtt | Fotó: pripyat-city.ru

Az iskolákban a mai napig az asztalokon hevernek a kinyitott könyvek, a kórházakban is helyén vannak a műszerek, ám sok lakás vandalizmus áldozata lett.

Ezt követően május 2-án kezdték meg a az erőmű teljes, 30 kilométeres körzetét kitelepíteni. A 30 kilométeres körzeten belül terül el a 10 kilométeres körzet, amiben Pripjaty és a "Vörös erdő" helyezkedik el, természetes ebben a zónában a mai napig nem él senki.

A mai Ukrajna és Fehéroroszország területéről tömegével hívtak be 18 év feletti férfiakat úgynevezett likvidátoroknak, akik a "takarítást" végezték. Ők ölték le az összes fertőzött állatot, ők tisztították le a reaktor tetejét, ahol 2 perc tartózkodás után halálos sugárfertőzöttséget lehetett kapni, illetve ők segítettek a kitelepítésben is.

Ezeknek az embereknek nagyjából 70-80% ma már nem él.

A város egyik előadóterme | Fotó: romanrobroek.nl
A város egyik előadóterme | Fotó: romanrobroek.nl

Csernobil mérlege

A közvetlen halálos áldozatok hivatalos száma a mai napig 31 fő, ám 350 ezer embert telepítettek ki, akik a mai napig nem térhettek vissza, illetve közel 8 millió embertársunk életterülete lehetetlenült el, a gazdasági és tárgyi károkat nem is számolva.

A jelen - ma is kísért Csernobil?

Ennek ellenére napjainkban körülbelül 300, többségében idős ember települt vissza a zónába, és éli erős sugárzásban mindennapjait. A 30 kilométeres zónában elhelyezkedő Csernobilban egyébként üzemel hotel, bár, templom, illetve bolt is. Ott a sugárzás erőssége jóval kisebb, helyenként akár természetesnek is mondható.

A vidámpark, amit soha senki nem használt. Eredetileg 1986 május 1-én adták volna át, a robbanás viszont ezt megakadályozta. | Fotó: flickr
A vidámpark, amit soha senki nem használt. Eredetileg 1986 május 1-én adták volna át, a robbanás viszont ezt megakadályozta. | Fotó: flickr

A turizmus is megindult ebben a zónában, az HBO nagy hírre szert tevő sorozatának köszönhetően megduplázódott az érdeklődők száma. A túrák során láthatunk óriás nyulakat, kétfejű halakat, kihalt falvakat, és egy teljesen elhagyatott nagyvárost is - nem csoda tehát az érdeklődők nagy száma.

Pripjaty érdekességei közé tartozik egyébként, hogy az ott található uszodát a '90-es évekig fenntartották a likvidátorok számára, az erőmű megmaradt három blokkja pedig egészen 2000 decemberéig üzemelt.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!