Az igaz szeretet vezérelte: Chiara Lubich portréja

2022.02.20

Portrécikkünk a Fokoláre Mozgalom alapítójáról, egy igazi példaképről.

Azt hihetnénk, hogy a ragyogó életek száma véges, és megismerhető. Pedig nem. Olyan ez, mint a tudásunk, minél több szent vagy szent életű embert ismerünk meg, annál inkább rádöbbenünk, hogy minden ilyen élet számontartása csak együtt megy, ha egymással megismertetjük őket. Másképpen fogalmazva, olyan, mint amikor a kör középpontjától távolodunk, és egyre nagyobb a kör, amit be kell írnunk. Egy idő után pedig ennek a körnek a területe olyan nagy lesz, hogy csak nehezen lehet bejárni.

Chiara Lubich joggal tartozik a számon tartandók közé, mert valami olyat alkotott, ami ezen a Földön tartósnak bizonyul. Ezért úgy gondolom, hogy habár még nem boldog vagy szent, de mindenképpen ismernie kéne mindenkinek, leginkább a tőle való tanulás céljából.

1922-ben született az olaszországi Trentoban, ahol már gyerekkorában mély benyomást tesz rá az egység hiánya. Édesanyja elhivatott keresztény, édesapja pedig szocialista. Az országban uralkodó marxizmus és az ezzel kapcsolatos keresztény-ellenesség meghatározza későbbi gondolatait. Háborús élmények után felteszi a kérdést: "És mi marad?".

Olvassa a Bibliát, és ráakad Máté evangéliumának egyik nagyon fontos részletére: "Amit eggyel a legkisebbek közül tesztek, velem teszitek" (Mt 25,40). Ez a mondat végre fordulóponthoz juttatja, mert azt jelenti: a Szeretet marad egyetlen értékünk, és az nem tesz különbséget szegény és gazdag, nemzetiség, bőrszín, szexuális beállítottság vagy hívő és hívő között.

A huszonéves Chiara belép a ferences szerzetesek harmadrendjébe, körülötte pedig egyre több fiatal gyűlik, akik együtt alakítják ki a későbbi Fokoláre Mozgalmat (az olasz focolare szó családi tűzhelyet jelent). Erről a kezdeti időszakról úgy számol be, mint lehetőségről élni a "jelen pillanatot". Az első fokolarinokkal nap, mint nap ezek a kérdések vezették őket: Jézus most mire hív? Hogyan tudjuk ezt az Igét ebben a pillanatban életre váltani? Akkoriban ez a hívás a háború megnyomorítottjaira, a szegények ápolására vonatkozott. Bár egyedül indult el a számára kijelölt úton, tudta, hogy fog társakat kapni. A Mozgalom először Olaszországban, Európában, majd az egész világon elterjedt. Chiara nem csak az Egyházban, hanem a társadalomban is elkötelezett volt: a vallások közötti békét is ápolta.

Rengeteg kis könyvet írt, fiataloknak, felnőtteknek és a róla szóló könyvek száma is a magasba rúg. Egyik gazdagabb gondolatokban, mint a másik. Ezek közül egy szép példa a Pillanatról pillanatra című könyve. Ez a Fokoláre egyik lényegét tartalmazza: a jelen pillanat tökéletes megélését. A gondolat nem teljesen a horatiusi "carpe diem" filozófiája, annál sokkal összetettebb. A jelen szenvedéseihez teljesen másképp áll hozzá, mert ezt is örömmel kell fogadnunk. Claire de Castelbajacra gondolva egy lehetőség Jézus fájdalmaiból részt vállalni. Ezt pedig úgy valósíthatjuk meg, hogy kimondjuk Jézusnak: "Igen, ezt akartam".

2008-ban halt meg a Fokoláre Mozgalom alapítója, akit a társadalomban is kitüntettek az elkötelezettsége miatt. (Templeton- és UNESCO díj, Európa Tanács "egyéni és társadalmi jogok védelmében kifejtett munkásságáért" díja). Chiara halálával nem szűnt meg a "családi tűzhely", azóta is virágzik. Az evangélium megéléséhez pedig minden hónapban megjelenik az Életige, mely egy részletet vesz fő iránytűül a Bibliából, és segítséget ad a mindennapok keresztjeihez.

2019-ben indították el boldoggá avatását, amely azóta is tart. 

Akár hiszünk, akár nem Istenben, egyet mindenképpen tanulhatunk Tőle: hogy hogyan lehet a szeretet egységét megélni az igaz igazságot követve.

#hírszerző #portré

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!