Börtön helyett börtönhotel - az ország egyik legvagányabb polgármesterével beszélgettünk

2021.01.17

A 2023a.hu Győr egy éve megválasztott polgármesterével, Dr. Dézsi Csaba Andrással kereszténységről, jubileumról, várostervezésről és még sok másról.

Fontos jubileuma van idén Győrnek. Hogyan ünnepel a város a koronavírus árnyékában?

Győr 750 éve kapott királyi városi rangot, bár a település Arrabona néven már Krisztus előtt is létezett. Optimista vagyok a vakcinával kapcsolatban, ha bizonyos átoltottsági szintet elérünk, akkor járhatunk majd mindenhova, így méltó módon ünnepelhetjük városunkat. Ez az évünk anyagilag nem lesz könnyű, de meg kell adjuk a módját az ünneplésnek, mégiscsak 50 év múlva lesz hasonlóan nagy centenárium. A 750 éves Győr emlékére fogunk Győr-keresztet állítani, reményeim szerint ezt Miniszterelnök Úr fogja felavatni, ha minden jól megy, júniusban. Aznap nagy gálaestet is szervezünk a balett, helyi művészek összefogásában, de egész évben több, mint 150 programmal és kiadvánnyal készülünk. Érdekesség, hogy most gyártják a 750 Ft-os érmét is az évfordulóra. Úgy gondolom, hogy magunkat, győrieket ünnepeljük, ezért be kell mutassuk a ma élő győrieket is, meg kell erősítenünk a győri identitást. Meg kell becsüljünk mindenkit, aki a város fejlődéséért és hírnevéért tesz, legyen ez bármilyen területen végzett munka.

Győrben nincsenek jelen a piaristák, viszont helyben van bencés gimnázium is. Mit ad Győrnek a kereszténység?

Győrben a szakralitás komoly súllyal van jelen. Győr püspöki székhely, itt őrzik az ország fontos történelmi ereklyéjét, Szent László hermáját, itt található a Könnyező Szűz Mária is. A bencés gimnázium pedig - fontos oktatási jelentősége mellett - a szocializmusban egy jelkép is volt: a szellemi szabadságnak, gondolkodásnak volt a szigete. Személyesen is kötődöm a gimnáziumhoz, ugyanis ott kezdtem el cselgáncsozni, ott is szereztem meg a citromsárga és narancssárga öveket.

Polgármester Úr a kardiológia főorvosa is, nemrég kapta meg a koronavírus elleni oltást. Akkor is támogatólag nyilvánult meg a vakcináról, mi a véleménye az oltás ellenes hírekről?

Elég aktív vagyok a Facebookon, éppen autóval ide fele jövet reagáltam egy furcsa hozzászólásra, mely szerint egy közszereplő oltásánál kupakkal oltottak. Ilyen helyzetekben a hozzá nem értés párosul a határozottsággal, ami semmiképpen sem szerencsés. Az illető valószínűleg még nem adott be injekciót, tehát nem tudja, hogy az nem a kupakja volt a tűnek. Az a baj, hogyha egy ilyen képre nagybetűkkel írnak rá valami hülyeséget, az átlag olvasó nem a képet, hanem a feliratot olvassa, hiszi el. A történetek pedig így kelnek szárnyra. 
Oltásellenesek mindig is voltak. A COVID viszont más, mint a korábbi vírusok, mert a fertőzött személyről nem tudjuk megmondani, hogy milyen tünetek jelentkeznek. A vírus - egyszerűen fogalmazva - odatapadhat a tüdő szövetéhez, amelynek nagy mértékben csökkenti a légzőfelületét. Nem lehet megmondani, hogy ki hal bele akár a szövődményekbe. Amikor én megfertőződtem még az első hullám idején, 2 napig erőteljesen fulladtam, de a legrosszabb a bizonytalanság volt: vajon lesz még rosszabb, vagy már javul az állapotom?

Hat ara papagájom mellé nemrég még egy érkezett, mert az egyiknek a gazdája koronavírus fertőzés következtében elhunyt. Borzasztó dolog hajnal háromkor kétségbeesett üzenetet kapni egy embertől, hogy segítsünk, mert úgy érzi, hogy hamarosan megfullad! Az embereknek amíg nincsen személyes érintettségük, addig nem mérik fel a helyzet komolyságát, amíg nem látjuk, hogy halottak vannak a környezetünkben, a legtöbben nem vesszük komolyan a járványt. A természetes gyógymódok pedig - hiába tudnak segíteni általában - sokszor nem elegendőek ezzel a vírussal szemben. Fontosnak érzem, hogy a magukat már beoltatók mutassák meg, hogy az oltás nem veszélyes. Én próbálom ezt elmondani minél több helyen, örülnék, ha többen tennék ezt. Szerencsére az emberek többsége bízik a szakemberekben.

Dr. Dézsi a választások előtt leszögezte: nem hagy fel a kórházi munkájával sem. | Fotó: Facebook
Dr. Dézsi a választások előtt leszögezte: nem hagy fel a kórházi munkájával sem. | Fotó: Facebook

A vakcinák hatásfokáról is keringenek hírek: ezekre hogyan tudna reagálni?

Az orvosi józan ész nevében tudom csak mondani, hogy nem igazak az olyan állítások, melyek szerint például a Pfizer vakcina beleavatkozik a génrendszerbe, illetve, hogy megfertőzi a beoltott személyt, hiszen legyengített vírust sem tartalmaz. A baj az, hogy a megfelelő tudományos ismeretanyag hiánya nem gátol meg bizonyos személyeket ilyen állítások megfogalmazásától. Mindenesetre, ha a magyar hatóságok engedélyezik a vakcinákat, akkor abban biztosak lehetünk, hogy nem veszélyes. Az orvosok a gyógyításra esküdtek fel, komoly infektológusaink pedig nevükkel és teljes felelősségükkel engedélyezik a vakcinákat, bízzunk bennük tehát. Egy éve vagyok polgármester, de "fentről" még semmit sem kértek, hogy mondjak, az orvosok véleményét sem kényszeríti ki senki.

Január végén lesz egy éve polgármester, helyi politikusként mégis országos ismertsége van. Győr polgármesterének híre pedig korábban nem volt túl pozitív csengésű. Egyedüli a városban a nyílt, sokszor kritikát is megfogalmazó kommunikációja, vagy mások is ezt a vonalat viszik?

Nekem mindig is ez volt a stílusom, a Facebook előtti időkben is. Szeretek egyenesen beszélni.

Jó ez egy politikustól?

A politikus emberre szokták mondani, hogy indirekt, körmönfont módon fogalmaz. Úgy hiszem, hogy vannak olyan témák, amelyekben azért kell egyszerűen beszélni, hogy mindenki megértse. Nem kell vele egyetérteni, de megérteni szükséges. Az orvosi munkámból hozom ezeket, hiszen a beteghez az orvosnak ez az első két kérdése: "Mi a panasza? Miben segíthetek?" Politikusok szájából sajnos ezt nem sokat hallani. Ma az emberek gyakran úgy érzik, hogy a politikusok eltávolodtak tőlük, és sokszor nem a problémáikat akarják megoldani. Nyilván ez nem így van, de a képviselőknek - akár parlamenti, akár önkormányzati - szerintem kutya kötelességük beszélni az emberekkel. Győrben mi így dolgozunk egy éve. Ha valahol megnő egy sövény és bejelentik, akkor aznap levágjuk, ha valahol komoly úthiba van, azt lehető leggyorsabban kijavítjuk. Olyan problémákat oldottunk meg egyik napról a másikra mára, amelyekre évtizedeken át senki sem figyelt.

Hogyan történik ez?

Legutóbb ősszel mentünk ki a képviselőkkel minden egyéni választókörzetbe fórumot tartani, azóta a vírushelyzet ezt nem engedi meg. A polgároktól pedig most nem mi kértünk, hanem adtunk. Nagyon egyszerű dolgot: lombgyűjtő-zsákot. Mert sokan összegyűjtik a leveleket - habár az elvileg a mi dolgunk lenne. Sokan lepődtek meg, mert korábban semmit sem kaptak az önkormányzattól. Adtunk mást is: a képviselők névjegykártyáját, közvetlen telefonszámmal és email címmel. Ha gond, van bátran keressék őket, mert értük vannak. Nem pedig fordítva. 

A polgármester levette a városban fennmaradt "Lenin út" táblákat. | Fotó: Facebook
A polgármester levette a városban fennmaradt "Lenin út" táblákat. | Fotó: Facebook

Tényleg ilyen közvetlen polgármester?

Nyitott városházát ígértem. Tavasszal azt tervezzük, hogy "Biciklizz a polgármesterrel!" akciót hirdetünk. A panaszosokkal végigkerékpározzuk a várost, és megnézzük, hogy hol, mit lehet kijavítani. Végül is ez az önkormányzat, a polgármester feladata. Fontos kulcstényező a gyorsaság, ami szintén az orvoslásból következhet. Szívkatéterezésnél nem lehet várni, hezitálni: ott gyorsan kell cselekedni és lehetőleg hatékonyan. Ezt a mentalitást próbálom elhinteni a hivatali apparátusban. Még nem megy tökéletesen, de haladunk.

Mire a legbüszkébb Győr történelméből?

1598-ban visszafoglaltuk a győri várat a töröktől. II. Rudolf császár a diadal után rendeletet adott ki Győr-keresztek állításáról, hogy hálát adjanak az Istennek a győzelemért. Nemrég felkerestünk ilyen kereszteket, Ausztriában 31-et találtunk meg, mindbe beleírva Győr (Raab) nevét. Innen ered a vaskakas legendája is: a török vezér állítólag azt mondta, hogy csak akkor adják fel Győrt, ha megszólal a vaskakas. Erre a történet szerint egy leleményes magyar legény felmászott a tetőre és kukorékolni kezdett, a török erre megrettent és elmenekült. Nem tudjuk, hogy volt-e ilyen, de a keresztek is tanúsítják, hogy városunk valamikor a keresztény Európa egyik védőbástyája is volt. Nagyon aktuális ez a szerep Magyarország esetében is. A győri emberek szorgalma és kitartása szerencsére a történelem során a város fejlődését mindig előre vitte.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Miért éri meg ma meglátogatni Győrt?

Sokan annyit tudnak Győrről, hogy 4 karika. Az Audi gyárra gondolok. Ezen változtatni kell, meg kell ismertetnünk a győrieket is azzal, hogy mire kell büszkének lennünk. Idén egy tananyagot is készítünk a helyi iskolák számára a saját lakóhelyünkről. A kérdésre válaszolva, nem tudok TOP10-es listát mondani. Nagyon sok szép hely van a városban, a gyönyörű barokk történelmi belvárostól a szakrális épületeken át a Vastuskóig, a győri balettig vagy a Kovács Margit Múzeumig, de az embereket több napra idevonzó, lehetőségek alig vannak a már említett szakrális emlékeken túl. Talán a gyerekeknek szóló Győrkőc fesztivál az egyetlen vidéki tömegeket vonzó eseményünk. Nincs aktív víziturizmusunk, pedig négy folyó városa vagyunk. Sok még a tennivaló ezen a téren.

Mik a fontosabb tervek a jövőre nézve?

Szeretném kibővíteni a történelmi belvárost egy kulturális városnegyeddel, ahol helyet kaphat egy új színház a balettel, egy filharmonikus és konferencia központ és egy ifjúsági palota ahol minden fiatal megtalálhatná a számára kedves kultúra gyakorlásának és "fogyasztásának" a lehetőségét. Mindezt egy szigetet kialakítva a Rába-gyár korábbi hatalmas telephelyén. Ezt a városrészt egy teljesen új Duna-korzóval összekapcsolnánk az egyetemmel. A helyszín sétálva, kerékpárral, közúton és vízi úton is megközelíthető lenne. Emellett más nagyívű gondolataink is vannak: a Győrt kettéválasztó vasutat 2 kilométeren hosszan le szeretnénk vinni a föld alá. Ilyet már Budapesten is csináltak, az 1900-as években: Kisföldalattinak hívták. Elővárosi vasútvonalak, villamos útvonalak vannak tervezés alatt. És ezt itt mondom először: a győri börtönt elköltöztetném a belvárosból és ott egy különleges börtönszállodát alakíthatnánk ki. Klasszikus cellákban lennének kialakítva szobák, ez sok fiatal látogatót vonzana ide. Komoly gondolkodás indult el még számos kérdésben, de a COVID miatt kicsit nehezebben lendülnek be a dolgok. Komoly tárgyalásokat folytatunk nagyobb forrásokért, hogy Győr a Bécs, Pozsony és Budapest háromszögben igazi hívogató kincsesládává váljon, ahol több napra állnak meg az emberek. Ez a célunk. 

Korábbi interjúnkat Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnokkal itt lehet elolvasni.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!