DUPLA KÜLVILÁG

2019.02.20

Elnézést kérünk, egy kicsit megcsúsztunk a rovatokkal, de most ezt is pótoljuk! Itt a DUPLA KÜLVILÁG! 

Ötezer méteres mélységben találták meg egy második világháborús repülőgép-hordozó roncsát

Egy második világháborús amerikai repülőgép-hordozó hullámsírját fedezték fel idén januárban egy dél-csendes-óceáni expedíció keretében, amelyet a Microsoft cég néhai társalapítója, az októberben elhunyt Paul Allen Vulcan nevű cége finanszírozott. A Hornet repülőgép-hordozó maradványait nagyjából 5400 méteres mélységben találták meg.

A hajó hullámsírjának pontos helye azóta rejtély volt, hogy a jármű elsüllyedt a japánok ellen vívott 1942-es Santa Cruz-szigeteki csatában, 140 tengerész halálát okozva a csaknem 2200 fős legénységből.

A kutatócsoport hajózási feljegyzések és a mélytengeri vizsgálatokat lehetővé tevő robot tengeralattjáró segítségével találta meg a roncsokat. Robert Kraft, a Vulcan tenger alatti műveletekkel foglalkozó munkatársa szerint a Hornet meghatározó szerepet játszott a második világháború legfontosabb tengeri ütközeteinek egy részében, köztük az 1942-es midwayi csatában.


A tavaly októberben, 65 éves korában elhunyt Allen cége az elmúlt években több jelentős felfedezést is tett. A Vulcan tavaly egy ugyancsak második világháborús amerikai repülőgép-hordozó, egy évvel korábban pedig az 1945 júliusában elsüllyedt Indianapolis cirkáló roncsait fedezte fel, és megtalálta már egy második világháborús japán hadihajó, valamint az olasz haditengerészet 1940 októberében elsüllyedt egyik hajójának hullámsírját is.

Forrás: érdekesvilág.hu

SPORT: LYON-BARCELONA: 0-0

A Liverpool-Bayern meccsel ellentétben eseménydúsan indult a Lyon-Barcelona, amelyen már 23 másodperc után megvolt az első helyzet. A katalánok nekiestek ellenfelüknek, Lionel Messi szabadrúgásból veszélyeztetett, igazán nagy lehetőségei viszont a Lyonnak voltak: Marc-André Ter Stegennek kétszer is óriási bravúrra volt szüksége, hogy ne kapjon gólt a csapat (egyszer a felső léc is besegített neki).


Ter Stegen bravúrja FORRÁS: AFP/JEFF PACHOUD
Ter Stegen bravúrja FORRÁS: AFP/JEFF PACHOUD
Messi hiába próbálkozott, most nem jött össze.
Messi hiába próbálkozott, most nem jött össze.


A Barcelona ezúttal támadásban volt a szokásosnál gyengébb, Messiék folyamatosan rossz döntéseket hoztak a tizenhatos előterében.

A második félidőben elfáradt a Lyon, egyre több helyzete akadt a Barcelonának, de ezek javarészt Luis Suárezre jöttek ki, akinek pocsék napja volt, semmi nem jött össze, vagy kapu mellé lőtt, vagy a kapus fogott ki rajta (Suárez egyébként 2015-ben lőtt gólt utoljára idegenbeli BL-meccsen).

A meccs végén Messi labdájából Sergio Busquets lőtt kapura, de gól abból sem lett. A Liverpool-Bayern találkozóval ellentétben itt a 0-0 inkább a Barcelonának kedvez. 

Forrás: OrigoSPORT


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!