Egyre több jel utal szigorításra, ezekre készülhetünk

2021.03.02
Koronavírus elleni vakcina. | Fotó: Index.hu
Koronavírus elleni vakcina. | Fotó: Index.hu

Az elmúlt napokban a koronavírus harmadik hullámának felfutása kapcsán javasolják a szakértők a szigorúbb szabályozást. 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora hétfőn a Kossuth-rádióban beszélt arról, hogy a harmadik hullámban terjedő mutációk miatt gyorsan telítődnek Magyarország intenzív osztályai, egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, ezért a kedvezőbb, 50-50%-os oltási ráta eléréséig szigorításra lenne szükség, kiváltképp az iskolákban. 

Az alsó tagozatos és kisgimnazista tanulók körében ugyanis jóval gyorsabban terjed ma a vírus, mint azt korábban tette, egyre több iskolában - így a Váci Piarista Gimnáziumban is - szükséges osztályokat digitális tanrendre állítani. Országosan most több száz iskolát érintenek ilyen és ehhez hasonló lezárások, de ezzel csak a tünetek vannak kezelve. 

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője már a HírTV-ben beszélt a plázák és iskolák ideiglenes lezárásáról, a szakértő szerint egy 2 hetes leállással meg lehetne törni a most erőteljesen emelkedő járványgörbét. 

Tegnap pedig Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere is a szabályok 30%-os szigorítását lengette be:

"Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitvatartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges" 

- ismertette Kásler. 

Fotó: Infostart.hu/Facebook
Fotó: Infostart.hu/Facebook

A járvány felfutásával párhuzamosan szerencsére az oltási kampány is gyorsan zajlik Magyarországon, a múlt héten Magyarország oltotta be a legtöbb embert Európában, így az unió harmadik legjobban átoltott országává lépett elő hazánk. Szerdától tovább gyorsul az oltás, egy hét alatt több mint fél millió embert szeretnének beoltani, közülük minden tizedik már a második oltását kapja meg. 

Regisztrálni továbbra is érdemes, az oltás életet menthet. A vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon ingyen lehet regisztrálni az oltásra. Magyarországon 5 engedélyezett oltás van, mindegyik biztonságos. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!