Elindult a "magyar Netflix", a Filmio

2020.11.19

Folyamatosan bővülő kínálat, olcsó ár, könnyű kezelhetőség - profi lett.

Mától százhatvan magyar játékfilmet és több mint száz animációt, kis- és dokumentumfilmet nézhetünk meg a Nemzeti Filmintézet által elindított FILMIO nevű online oldalon. A számítógépen, tableten és okostelefonon keresztül is elérhető havidíjas rendszerrel egyelőre csak Magyarországról működik a stream.

Kultúrtörténeti pillanatnak nevezte Káel Csaba a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtök délelőtt a mától elérhető új internetes filmtárat. A FILMIO letölthető anyagában megtalálhatóak a közelmúlt legnagyobb magyar mozisikerei, mint a Valami Amerika trilógia, a Poligamy, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing, a Kincsem, A Viszkis, a Liza, a rókatündér és az Oscar-díjas Saul fia. A korábbi klasszikusokat, mint például Hyppolit, a lakáj, a Mici néni két élete, A tizedes meg a többiek, A veréb is madár, A tanú, a Régi idők focija, A Pogány Madonna, a Megáll az idő, a Szamárköhögés, a Macskafogó, a Roncsfilm, a Sose halunk meg, a Csinibaba vagy a Moszkva tér.

Az online filmtárban elérhető alkotások mindegyike kiváló minőségben nézhető meg, mivel csak olyan film került a listára, melyet restauráltak az NFI Filmlabor és a Filmarchívum szakemberei.

Az első havi előfizetés kedvezményes, tehát december 31-ig 890 Forintba kerül. Januártól havi 1190 Forintért nézhetőek a hazai filmek korlátlanul. 

A "magyar Netflix" elindulását bejelentő online sajtótájékoztatón Káel Csaba elmondta, hogy az új streaming platform, amely a Nemzeti Filmintézet és az oldal műszaki hátterét létrehozó és üzemeltető Antenna Hungária kétéves előkészítő munkája révén jöhetett létre, nemcsak a magyar filmművészet múltját teszi elérhetővé, hanem a filmkészítésre is kihat. Egyrészt, mivel a beérkező előfizetői díjakat a magyar filmek gyártására fordítja az NFI. Másrészt a jövőben készülnek olyan produkciók, amik kifejezetten ide gyártanak majd, elsősorban sorozatok, de játékfilmek közül is lesz olyan, amit itt mutatnak be.

A Nemzeti Filmintézet plakátja
A Nemzeti Filmintézet plakátja

A sorozatok, dokumentumfilmek, animációk, kis- és kísérleti filmek számára igen előnyös lehetőség egy online gyűjtemény, és a a hagyományos mozivászonra dolgozó játékfilmesek is több lehetőséghez jutnak a FILMIO működése révén.

Az akadálymentesítés érdekében a filmeket magyar nyelvű feliratokkal is ellátják majd. Belátható időn belül idegen anyanyelvű ismerőseink is követni tudják Karak bölcsességeit, vagy Bujtor István és Kern András vitáit a Balaton partján, mert

Dolgoznak az angol nyelvű feliratokon

Készül az okostévé applikáció, a közeljövőben pedig havi előfizetés nélkül, egy-egy adott film megtekintésére is lesz lehetőség a FILMIO-n

Tárgyalások folynak visegrádi országok filmintézeteivel is, így jó esély nyílik egy teljesen új, színes, soknyelvű közép-európai streaming szolgáltatásra.

Forrás: Index.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!