Elkezdődött a harmadik hullám, Szlovákia óriási bajban van

2021.02.18
Budapest kijárási tilalomban. | Fotó: Béli Balázs/Alfahír
Budapest kijárási tilalomban. | Fotó: Béli Balázs/Alfahír

A vírusmutánsok terjedése miatt robban be a járvány szerte Európában, versenyfutás zajlik az idővel. 

Szlovákia szerdán aktiválta az Európai Unió civil védelmi rendszerét, amikor nemzetközi segítséget kért a járvány megfékezéséhez. Elsősorban orvosokat és nővéreket várnak a többi európai uniós országból. A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint Szlovákia legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretne kapni, akik a kórházak intenzív osztályain dolgozhatnának. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek. Magyarország, Ausztria és Lengyelország is felajánlotta már a segítségét. - írta meg az Index.

Északi szomszédunk ugyanis nagy bajban van. 

Szlovákiában egyedül kedden mintegy hétezer új fertőzést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 105-tel 6168-ra emelkedett - derül ki a korona.gov.sk weboldalon közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma meghaladta a 3800-at - ismertette a portál. 

Ami még aggasztóbb, hogy a vírus 70%-al gyorsabban terjedő angliai mutánsa adja a szlovák esetek 80-90%-át, azaz minden egyes fertőzött erősebben fertőz. 

Közben Magyarországon is alacsony emelkedő tendencia indult meg, ma pedig Müller Cecília bejelentette: hazánkban megindult a koronavírus harmadik hulláma. A halottak és a fertőzöttek száma is nő, a két hetes stagnálás után - ismertette az országos tisztifőorvos. A kormányok szerte Európában kétségbeesetten keresik Oroszországot, ugyanis jelenleg még mindig nincsen elegendő vakcina az EU-s tagállamokban. Itthon is versenyt futnak a hatóságok az idővel, a néhány napja érkezett 550.000 kínai vakcina utolsó ellenőrzései zajlanak jelenleg. 

Ma indult meg a kormány online nemzeti konzultációja az ország újranyitásáról. A felületen a nyitási politika fontos elemeiről lehet döntést hozni, a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon lehet kitölteni a kérdőívet. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!