en-1 millió felett: NAPI KORONA 8

03/04/2020
Aluljárókat fertőtlenítenek Németországban. Gyorsul a járvány.
Aluljárókat fertőtlenítenek Németországban. Gyorsul a járvány.

Valóban, az új koronavírussal igazoltan fertőzött emberek száma mára meghaladja az egymilliót. Azért durva ez az adat, mert másfél hete még félmilliónál sem állt a vírus. Elmondható tehát, hogy szerte a világban gyorsul a fertőzés. 

Miközben folyamatosan dolgoznak a nagy cégek, kormányok az új ellenszeren, addig a vírus szabadon hódít, az áldozatok száma már 50 ezer felett tart. Magyarországon sikerült a vírus görbéjét lefele hajlítani, így jelenleg jók az esélyek a lassú lefolyás mellett. (ami a kórházaknak jobb, mert egyszerre kevesebb embert kell ápolni, így kevesebben halhatnak meg) Április harmadikára virradóra 623-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, tehát nem látható exponenciális növekedés. A halottak száma mára 26-ra kúszott fel, 3 férfi és 2 nő hunyt el. 79 és 89 év között van az életkoruk, krónikus betegségekkel többszörösen érintettek voltak. A gyógyultak száma 43-ra növekedett. 

A hét végén-jövő héten készül el a mobilkórház Kiskunhalason, az épületben 150 embert lehet majd kezelni egyszerre, ha szükséges. Az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatójában elmondta, már az ország bármely településén jelen lehet. Megjelentek a területi adatok is: Pest-megye sajnos udapest után a legfertőzöttebb terület: 124 igazolt fertőzöttről tudni jelenleg. 

A járványügyi mobilkórház Kiskunhalason. Fokozott tempó.
A járványügyi mobilkórház Kiskunhalason. Fokozott tempó.


A fertőzttek valós száma 5000 körül lehet Magyarországon, ahogy ez érvényes minden országra, mivel a vírus az esetek 80 százalékában nem mmutat jelentős tüneteket. A miniszterelnök közben a Kossuth-rádióban jelentette be: az egészségügyi dolgozók az idei 34%-os béremelés mellett további félmillió forintos elismerésben részesülnek a munkájukért cserébe. Kedden pedig szintán a miniszterelnök fogja bejelenteni a maggyar történelem legnagyobb gazdaságvédelmi akciótervezetét, amiben soha nem alkalmazott megoldások fognak a gazdaság újraindítására állni. Ez az akcióterv közel 1000 milliárd forint kkormányzati erőforrást fog felélni. 

Európában a friss adataink szerint több mint 542 ezer fertőzöttről tudni, az USA-ban nagyjából 250 ezer ez az adat. Sok a fertőzött még Iránban (50 000 felett)

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!