en-2020 karácsonya - mi lehetett 2020 éve?

23/12/2020

Szederkényi Pál foglalja össze a keresztény ünnepkör fontos információit.

2020 van. Jézus Krisztus urunk születésének 2020. esztendejében. 
Járvány is van, ami elválaszt minket. Nem nagyon tudjuk megajándékozni egymást, de gondolunk egymásra. Emellett nem árt néha feleleveníteni, mi is valójában a Karácsony. Mit is ünneplünk pontosan akkor? Erről fogok írni és persze arról is, hogy ezt hogy ültethetjük át a hétköznapokba. Továbbá leírok pár bibliai dolgot is a karácsonyról és pár érdekes eltérést a valóságtól.

A karácsony története - mióta, mikor?

A Teremtés könyvében az Édenben Isten megmondta a Sátánnak (kígyónak), hogy az asszony utódja el fogja taposni a fejét.

("Ellenkezést vetek közéd és az asszony közé, a te ivadékod és az ő ivadéka közé. Ő széttiporja fejedet, te meg a sarkát veszed célba." /Ter3,15/) 

Ábrahámnak Isten megígérte, hogy nagy néppé teszi és utódait megsokasítja, mint égen a csillagokat, a Megváltó meg a leszármazottja lesz. A próféták róla, mint a Szabadítóról és a Megváltóról beszéltek. Izajás jövendölt róla úgy, hogy olyan békességet fog hozni, hogy a gyerek játszhat a mérgeskígyóval és a növényevők a csúcsragadozókkal (lásd. Iz11,6-9). Végül Mária méhében megfogant Jézus, aki Betlehemben meg is született. Jézust a pásztorok valószínűleg még az istállóban látogatták meg, ám a bölcsek már egy betlehemi házban.
(Amikor bementek a házba, meglátták a gyermeket anyjával, Máriával, és leborulva imádták. Kinyitották kincsesládáikat, és ajándékokat adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát /Mt2,11)
A betlehemi csillagról vannak még találgatások. Én két elméletet hallottam: vagy üstökös volt, vagy a két óriás gázbolygó (Jupiter és a Szaturnusz) együttállása lehetett. (Ez úgy időszámításunk előtt 6-7-ben volt, tehát Gergely pápa az akkori módszerekkel igen jól kiszámította az időpontot a Julius Caesar-féle naptár segítségével.) Azt, hogy pontosan melyik évszakban, azt nem tudni, én viszont úgy tudom, hogy azért lett december 25-e, mert a téli napforduló utáni nagy, látszólagos változást a nappalok hosszabbodásán akkor lehet érzékelni. (Egyébként ezt a napot bizonyos törzsi vallások fény ünnepeként ünneplik.) Az első Betlehemet Assisi Szent Ferenc állította fel, míg az első karácsonyfát Luther Márton.

A szeretet ünnepe

Karácsony a szeretet ünnepe, ezért szokás, hogy megajándékozzuk egymást. Sajnos a kapitalista, globalista világ ezt nagyon kihasználja és azt is felesleges ecsetelnem, hogy mi van a Karácsony előtt: advent a lelki készület ideje, nem véletlen lila a liturgikus szín, ami a bűnbánat színe. 

Jó, nyilván szerezzük be az ajándékot, de ne a bevásárlás legyen a fő cél, hanem találkozás Jézussal, aki emberként eljött közénk, hogy üdvözítsen minket. 

És most ezt ne úgy olvassátok, hogy "ezt már egymilliószor hallottam a papunktól", hanem álljatok meg, gondolkodjatok el rajta

Isten önmagát adta azért, hogy minket megmentsen a bűntől. Igen önmagát, Jézus is így fogalmazott: "Én és az Atya egyek vagyunk." Ez hatalmas nagy kegyelem, pedig simán mondhatta volna, ha betartják a törvényt, oké, ha nem tartják be, így jártak. Szánjatok rá pár percet, akár az ajándékok kibonásakor, akár egy másik alkalommal. 

Tanácsaim

Ha már nem tudunk offline találkozni, próbájunk meg online, pl. messengeren vagy e-mailben (ezeken tényleg mindenki fent van). Kívánjunk olyannak is áldott karácsonyt, akikkel alapvetően nem nagyon beszélsz, esetleg rosszban vagy. Tapasztalatból mondom, nagyon jól tud esni. Ami mostanság a fő, hogy

 azzal is ajándékozzuk meg egymást, hogy vigyázunk egymásra és nem fertőzzük meg a másikat. 

Bízzuk Istenre az életünket! Isten tényleg szeret minket, nem akar semmi rosszat. Előbb-utóbb minden a javunkra válik, még ha adott pillanatban rossz is. Nehéz elhinni, de tapasztalatból mondom, tényleg így van. Próbáljuk meg ezt a Karácsonyt is a szeretet ünnepeként megélni. A SZERETET ÜNNEPEKÉNT! Sokszor hallottátok már, de tényleg, gondolkodjatok el rajta. Erre épül az egész vallásunk, a hitünk. Sokszor nehéz a másik embert szeretni, ezt is tudom. De végy erőt magadon, és bocsáss meg neki, ne haragudj rá! 25-én menjünk el a templomba, bátran bíztatok mindenkit! Figyeljetek a misén, hiszen az Eukarisztia megváltásunk egyik beteljesítője. Bár az Egyház csak a húsvéti időszakot mondja kötelezőnek Szentgyónás és Szentáldozás tekintetében, én erősen ajánlom, hogy menjünk el gyónni és áldozzunk a misén, de ezt egész évben javaslom. Lehet, hogy nehéznek tűnik, de a földi életben is boldogabbak leszünk tőle. Én ezt javaslom, de ez persze a Ti döntésetek.

Kedves Olvasó, áldott Karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok Neked! Isten kísérjen útjaidon és áldjon meg Téged! (És vigyázzunk egymásra, együtt sikerülni fog!)

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!