en-2025-re megszállják a mezőgazdaságot a drónok

21/09/2021

Nem évtizedek, pusztán pár év kérdése a digitalizáció és a drónipar berobbanása az agráriumban. 

Az építőipar, a rendvédelem és a biztonságtechnikai területek mellett ma már az agráriumban is egyre nagyobb a pilóta nélküli repülők népszerűsége. A tendenciát jól szemlélteti, hogy míg becslések szerint néhány évvel ezelőtt az agrárvállalatok körülbelül 80 százaléka elzárkózott a technológiától, ma már 80 százalék nyitott arra - írta az IoT Zóna.

Török Gyula drónszakértő kiemelte, hogy az eszközök felhasználása az agráriumban a multispektrális mérésektől a vadállomány megfigyeléséig szerteágazó, és az elvégzendő feladatoktól függően a megtérülési idejük rendkívül gyors.

Folyamatosan javul a magyarországi piac helyzete, hazánkban nemcsak a kínálat, hanem a technológiához szükséges szaktudás is kimagasló az Európai Unió többi tagállamához képest. A másik oldalon a kereslet is élénkül, igaz, a napi szintű gazdálkodásba bevezetett eszközök száma egyelőre alacsony.

A drónok megkerülhetetlenné válhatnak a mezőgazdaságban is | Fotó: abzdrone.com
A drónok megkerülhetetlenné válhatnak a mezőgazdaságban is | Fotó: abzdrone.com

Rövid megtérülési idő

Mint mondta, a technológia a legkisebb agrárvállalkozásoktól a multikig mindenki számára elérhető, ráadásul a várható pályázatok meg is könnyíthetik majd az eszköz- és szoftverbeszerzést. Erre meglátása szerint szüksége is lesz mindenkinek, mert 2025-re elképzelhetetlen lesz egy olyan mezőgazdasági cég, ahol nem alkalmaznak pilóta nélküli repülőeszközt valamelyik munkafolyamatban.

Török Gyula hozzátette, a drónok a munkagépekhez viszonyítva kifejezetten olcsók, és az elvégzendő feladat típusától függően rövid megtérülési idővel lehet számolni. Példaként említette, hogy 100 hektárnyi táblának a növényvédelmi kezelése kétmillió forintba is kerülhet, de ha a multispektrális mérés azt mutatja, hogy elég a 15 százalékára kijuttatni a permetet, akkor 300 ezer forintból is meg lehet azt oldani. A megtérülési idő függhet még az adott gazdaság vezetőjétől, illetve attól is, hogy mennyire veszik komolyan a precíziót.

150 órás tanfolyamra készüljenek a gazdák

"Egy kis drónos repülés egy 4-5 napos tanfolyammal elsajátítható, de a permeteződrónok esetében már 150 aktív órát kell ahhoz eltölteni, hogy valaki képes legyen a kezeléseket hibátlanul és felelősségteljesen megvalósítani. Vállalatunknál az eszközöket csak oktatást követően veszik át ügyfeleink, gyakorlatorientált képzéseinkkel is elősegítve, hogy a lehető legjobb és legbiztonságosabb legyen a repülés a légi forgalomra tekintettel is" - összegezte a szakember.

Kiemelt kép: abzdrone.com

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!