en-682 ezer elhurcolt magyar kartonjait hozták nyilvánosságra

26/02/2021
Kiemelt kép - illusztráció | Fotó: ORIGO
Kiemelt kép - illusztráció | Fotó: ORIGO

Közel 682 ezer a Szovjetunióba hurcolt magyar aktáit gyűjtötte össze és hozta nyilvánosságra tegnap a Magyar Nemzeti Levéltár.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a helyszínen közölte, hogy az adatbázisban szereplő mintegy 682 ezer digitalizált karton az 1941 és 1956 között a Szovjetunióba hurcolt magyar emberek adatait tartalmazza. Kiemelte, a kommunista diktatúra több mint négy évtizeden keresztül tartotta rettegésben a magyarságot. A 21. századból, a mai szabad, demokratikus körülmények között nehéz elképzelni, milyen volt, amikor "éjszaka jött az emberért a fekete autó", amikor indok nélkül évekre internálhattak vagy bebörtönözhettek bárkit, amikor ártatlan embereket kínoztak és gyilkoltak meg - adta hírül a Mandiner

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, a kommunizmus áldozatainak emléknapján azokra emlékezünk, akiket a vörös diktatúra fosztott meg az emberhez méltó élet reményétől is. A kommunista diktatúra olyan totális hatalomra törekedett, amely nem elégedett meg csupán a test feletti hatalommal, hanem a lelkek, az emberi szellem felett is át akarta venni az uralmat - mondta.

Kitért arra, hogy a második világháború alatt szovjet hadifogságba kerültekről, az elhurcolt civilekről,

a málenkij robotra kényszerítettekről tilos volt beszélni a diktatúra évtizedeiben.

A hatalom mindent megtett annak érdekében, hogy az áldozatok emlékét kitöröljék a nemzeti, sőt a hozzátartozói emlékezetből is - mutatott rá. 

Az adatbázist a Magyar Nemzeti Levéltár 1 éve vette át, tegnap óta pedig egy online felületen, itt érhető el mindenki számára.  

Az oldalon közöltek szerint a Magyar Nemzeti Levéltár és az Orosz Állami Hadilevéltár (RGVA) 2019. április 8-ai megállapodása alapján került az utóbbiban őrzött, a II. világháború alatt és után a Munkás-paraszt Vörös Hadsereg által foglyul ejtett, internált, illetve letartóztatott, majd a Szovjetunióban hadifogolyként nyilvántartott magyar nemzetiségű személyek (katonák és civilek) úgynevezett nyilvántartó kartonjainak digitális másolata a Magyar Nemzeti Levéltár őrizetébe.

Az adatbázis kartonjai. | Képernyőkép
Az adatbázis kartonjai. | Képernyőkép

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!