en-A Derbi - a Fradi és az Újpest 116 éves élet-halál harca

11/02/2021

Egy hét múlva lesz az első Derbi 116. évfordulója, ennek kapcsán idézzük fel az elmúlt évszázad mérkőzéseit, és a mérleget is ismertetjük.

A Ferencváros és az Újpest hosszú és nagy múlttal rendelkezik hazánkban, nem csoda, hogy minden sportágban erősen rivalizálnak. Ezen izgalmas csaták közül most a labdarúgásba fogunk beletekinteni.

A két csapat első mérkőzése 1905. február 19-én lett megrendezve (amit a Ferencváros nyert kettő egyre), de a köztük lévő rivalizálás csak az ötvenes évekre alakult ki. Ennek az oka az volt, hogy a Fradi volt az ellenzék és az Újpest volt a Belügyminisztérium csapata. Ezeken a meccseken nyílt küzdelem zajlik, és többnyire figyelmen kívül hagyható az aktuális papírforma. Az ilyen rangadókon általában a játékosok jobban "ott tudnak lenni a pályán" mint máskor, mert minden focikövető magyar számára a derbi egy különleges esemény, gyakorlatilag egy "ünnep".

Ha a számokat nézzük, akkor 287 meccsből 140-et a Fradi nyert meg, 77-et az Újpest. Emellett 70 mérkőzés döntetlennel végződött. (Derbiként vettük számításba a két klub találkozóit, 2021. 02. 11-ig)

A gólok tekintetében és érződik a IX. kerület csapatának vezetése: bő 100 gólos előnyt tud felmutatni a 116. év végén. A gólarányok persze folyamatosan változtak, de az elmúlt 116 év a Fradi előnyével zajlott le. 

A legutóbbi meccsen izgalmas csata kezdődött a pályán. Magát a játékot a lila-fehérek jobban kezdték, de ez gólokban nem jött át. A váratlan ferencvárosi vezetést követően a lilák még vezettek több szép akciót, de a második félidő elején kapott öngól megtörte a csapatot. Így 4:0-s zöld-fehér siker lett a meccs vége.

Jelenleg a Ferencváros fő ellenfele inkább a Fehérvár, de ha a pontokat nézzük a tabellán, akkor nincs igazi kihívója. Az Újpest jelenleg a 9. helyen áll. A lila-fehérek egy mélyrepülésen mentek keresztül, de az elmúlt időszakban volt néhány meccsük, ami a zuhanórepülésnek akár a végét is jelentheti. 

Bár a különbség a papírforma szerint jelenleg most nagyobb, ettől függetlenül a derbik nem veszítettek a jelentőségükből, és még mindig sok izgalmat hoznak. Az első 116 évet megnyerték a zöld sasok, kérdés, hogy kié lesz a következő. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!