en-A koronavírus legrissebb fejleményei

21/07/2020

A legfontosabb hírekkel jövünk!

1. Megállapodás született az Európai Unió rendkívüli, koronavírus miatt szükségessé vált 750 milliárd eurós, azaz több mint félszázezer milliárd forintos keret és hitel ügyében. Magyarországnak ugyan jelenleg nincs szüksége plusz forrásokra, mivel a költségvetés stabil, de több országnak, így Olaszországnak, vagy más északi tagállamoknak is nagy szüksége van külső segítségre. A rendkívüli csúcs az Európai Unió eddigi egyik leghosszabb, 4 napos ülése volt, amin a távoli álláspontokat nehéz volt összehangolni. Szavaztak a következő 7 éves európai költségvetésről is, a viták során Magyarrszág 3 milliárd euró plusz forrást harcolt ki. Orbán Viktor nagy győzelemként értékelte a megállapodást, Charles Michel jó és erős megállapodásnak nevezte, Ursula Von Der Leyen szerint megérte hosszan tárgyalni. 

2. Hazánkban a mai napon 8 újabb koronavírus fertőzöttet találtak, 3 napja nincs halálos áldozat. Néhány napja ugyan rövid időre megemelkedett az aktív fertőzöttek száma, de ma  ismételten csökkenésnek indult a mérőszám. 

3. A környező országokban a helyzet súlyosbodik: Romániában napi közel 1000 új esettel szembesülnek a hatóságok, rossz a helyzet Ukrajnában, Szerbiában és rosszabbodik Horvátországban és Ausztriában. A vírus továbbra is Amerikában van jelen leginkább: eddig már több mint 4 millió esetet jelentettek a kontinensről, naponta újabb 100.000 esetet regisztálnak a tengerentúlon. A koronavírusban a világon már közel 15 millióan fertőződtek meg, több mint 609 ezer áldozatot szedett a mai napig a járvány. 

4. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár bejelentette, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben a diákoknak a szombati áthelyezett munkanapokon nem lesz kötelező bejárniuk az iskolába, ezt a pár napot otthoni tanulásra fordíthatják. A szeptemberben kezdődő tanév sok kérdést vet fel, mivel a koronavírus járvány második hullámát is őszre prognosztizálják a kutatók. A jelenlegi legfrissebb kutatások szerint egy ősszel kezdődő járványhullám tovább tartana, mint a márciusban induló első hullám, mivel kevesebb szabadtéri lehetőség áll rendelkezésre. A diákok és tanárok gyorsan át tudnak állni a digitális tanrendre, ezt meg is teszik, amennyiben az szükségessé válik. - mondta Maruzsa Zoltán. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!