en-A legnagyobb színészlegendák közé került: elhunyt Jean-Paul Belmondo

09/09/2021

A világhírű francia színészt 88 éves korában érte a halál. Olyan alkotások fűződnek nevéhez, mint A profi, a Montreali bankrablás, vagy a Kellemes húsvéti ünnepeket.

Nyolcvannyolc éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo - közölte a világhírű francia színész ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel. A francia színész párizsi lakásában halt meg, írta meg az Index. A sztár ügyvédje azt is mondta:

Nagyon fáradt volt már az elmúlt időszakban. Szépen, csendben távozott.

Jean-Paul Belmondo 1933. április 9-én szülketett Neuilly-sur-Seineben. A színészet mellett filmproducer és színházi rendező is volt.

Pályafutása első éveiben a közönségfilmek és a művészmozik között ingadozott, mielőtt egyértelműen az első mellett kötelezte el magát.

A párizsi nőbolond vagány karakterének megszemélyesítése és kaszkadőr nélkül bemutatott akciójelenetei segítettek neki abban, hogy gyorsan a nemzetközi mozi egyik legnagyobb sztárjává váljon. Filmjeivel Louis de Funès és Alain Delon mellett a legtöbb nézőt vonzotta a mozikba Franciaországban. Filmjei a legnagyobb kasszasikerek voltak, közel 160 millió nézőt vonzott a filmszínházakba ötvenéves pályafutása során; 1969 és 1982 között négyszer játszott az év legnézettebb francia filmjében. Ezek a A nagy zsákmány (1969), a Félelem a város felett (1975), az Állat (1977) és Az ászok ásza (1982).

A színész 88 éves volt | Fotó: slagerfm.hu
A színész 88 éves volt | Fotó: slagerfm.hu

"A mozi volt az élete"

A francia és az európai filmművészet egyik ikonja távozott. Szinte nincs olyan filmrajongó, aki ne kedvelte volna valamelyik filmjében. Talán azért, mert bár sokan karakterszínésznek tartották, láthattuk őt sármos zsiványnak (Szabadlábon Velencében, Ászok ásza), szomorúan is nevettetőnek, drámainak (Két nap az élet) vagy leányok és asszonyok szívének megdobbantójának (Cartuoche, Bolond Pierrot, A profi). De ikonná leginkább bunyótól edzett, férfias arca, széles mosolya és hihetetlen természetessége tette.

Filmszínészként igazából 1960-ban tűnt fel a vásznon, Jean-Luc Godard Kifulladásig című filmjében. Egy kisstílű autótolvajt alakított, aki az amerikai gengsztereket próbálta másolni; de amivel belopta magát a nézők szívébe, az a történetben rejlő tolvaj karakterének egyszerűsége és őszintesége volt, amelyet Belmondo tökéletesen jelenített meg.

A francia világsztár mintegy nyolcvan filmben játszott. Bár a filmes új hullám legnevesebb alkotásaiban tűnt fel, világsztárrá kalandfilmes szerepei emelték. A Kifulladásig és a Bolond Pierrot (1965) is azonnal kultikus film lett. Játszott Sophia Loren oldalán Vittorio De Sica Egy asszony meg a lánya című, 1960-as filmjében, Gina Lollobrigida partnere volt az Őrült tenger című filmben, és többször elmondta, hogy ebben az időszakban az Utcalány című film volt az, amelyben Claudia Cardinale volt a partnere.

Bár korának legnagyobb szépségeivel forgatott és saját jogon is kivételesen népszerűvé vált, ellentétben legnagyobb vetélytársa és barátja, Alain Delon kalandjaival, ezekről alig írt a sajtó. Kiváló humoráról azonban annál többet.

A párizsi Cesar-gálán | Fotó: Origo
A párizsi Cesar-gálán | Fotó: Origo

A hatvanas évek második felétől számos szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, népszerűségéhez hozzájárult, hogy a legveszélyesebb jelenetekben sem engedte, hogy kaszkadőrrel helyettesítsék.

A hetvenes évek elején a Borsalino című gengsztermoziban filmtörténetet írtak Alain Delonnal. A két sztár hosszú évekre elhidegült egymástól a forgatás után, a folytatást Belmondo nélkül forgatták le, és második rész sokkal kisebb sikert ért el. Évek múltán szerencsére kibékült a franciák két legnagyobb sztárja, olyannyira, hogy még Magyarországra is együtt jöttek, Friderikusz Sándor műsorába.

Egyik legkedvesebb pályatársa, Philippe Noiret halálakor azt nyilatkozta, hogy a mozi az élete, de az is fontos, hogy jól csinálja az ember. Nem akart szánalmas figura lenni a vásznon. Nem is lett, bár 2001-ben agyvérzést kapott, amiből lassan épült fel.

A betegség szörnyű volt, azt mondta az orvosom, hogy soha többé nem tudok beszélni

- emlékezett vissza egy 2015-ös, a Le Parisiennek adott interjújában. 2018-ban játszotta el utolsó filmes szerepét az Ember és kutyája című filmben.

(Index, Mandiner)
Kiemelt kép: femina.hu/grafika

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!