en-A magyar foci ősze: a magyar foci "tavasza"

15/12/2020

Kielemezzük a magyar futball idei évét. Továbbra is gyenge a foci, vagy történt javulás?

Sokan mondják, hogy a magyar futball minősíthetetlen, de erre 2020 teljes mértékben rácáfolt. A válogatott és a klubfutball terén is sikeresek voltunk.

A magyar válogatott ebben az évben 8 hivatalos mérkőzésen lépett pályára. Ebből ötöt megnyert és csak egyet vesztett el. Ráadásul a Nemzetek-ligája A - kalapba jutás mellet kijutottunk a hazai rendezésű Európa Bajnokságra is. Ilyen, hogy egymás után két Eb-n is kin voltunk, még soha nem volt (korábbi részvételek: 1964, 1972, 2016). Ez történelmi sikernek számít. Ráadásul ebben az évben nem volt kudarcunk, mert egy Oroszország elleni vereséget nem kell kudarcként kezelni, hisz meccsben maradtunk a hármas sípszóig (3:2 lett a vége 3:0 után). A tavalyi szezonhoz képest egyértelműen fejlődött a csapat, hisz 10 meccsből a 6 vereség mellett csupán 4 győzelmünk volt. Amit még fontos megemlíteni, hogy már nem csak egy egykeretes csapat vagyunk, hisz a törökök elleni 2:0-nál már igen tartalékos csapatunk lépett a pályára, és a szerbek elleni döntetlennél (ahol kiharcoltuk a Nemzetek-ligája legalább B - kalapban maradást) is voltak már hiányzók. Az Eb-re való kijutásnál meg sikerült az utolsó pillanatban fordítani. Ezzel azt is bizonyítottuk, hogy tudunk a végsőkig játszani, nem törünk össze, ha nem az van a pályán amit elterveztünk.


A klubjaink közül idén kettő is elérte a play-of kört nemzetközi szinten (a Fradi a Bl-ben, a Fehérvár az El -ben). A Ferencváros sikeresen be is jutott a Bajnokok ligájába (25 év után). Az elmúlt három szezonban mindig ott volt egy klubunk a nemzetközi porpondon (Fehérvár, Fradi, Fradi). Mindhárom szezonban a csapataink számára az utolsó körig nyitott volt a tavaszi folytatás lehetősége.

A Ferencváros idén óriási bravúrokkal bejutott a Bajnokok ligájába. Az első meccsen a Djurgrdens (svéd) csapatát verte le, utána sikeresen kiejtette a Celtic-t (skót) idegenben. A harmadik körben sikerült kiejtenie a csapatnak a Dinamo Zagreb (horvát) együttesét. Ez azért is nagy szó, mert az előző alkalommal a Zágráb bizonyult erősebbnek. A Molde (norvég) ellen két döntetlen után idegenben lőtt több góllal továbbjutott a csoportkörbe, ahol minden meccsén kitett magáért. Sajnos a Barcelona (spanyol) ellen nagyon erősen érződött, hogy a Fradinak nincs a hazai bajnokságban rendes kihívója, mert nincs hozzászokva ahhoz a helyzethez, hogy nem ők irányítják a játékot.


Ezt a tényezőt figyelmen kívül hagyva nagyon szépen játszott a klub a meccseken. A Juventus ellen majdnem sikerült a pontszerzés, de az utolsó pillanatban sajnos 2:1-re behúzta a meccset az olasz csapat. A Dinamo Kijev (ukrán) ellen itthon sikerült pontot menteni egy rossz kezdés után, de sajnos idegenben a kimaradt helyzetek miatt vereséget szenvedett a csapat és véget ért a nemzetközi szereplés erre a szezonra.

De nagyon fontos, hogy bár nincs folytatás, a csapat bizonyította, hogy számolni kell vele a határainkon túl is, és nem alaptalanul bízhatunk abban, hogy jövőre is ott lehet a csapat valamelyik nemzetközi kupában.

A bajnokságunk is végre nyitottabb és izgalmasabb lett. Sokkal több a fordulatos meccs és az előző évekhez képest kicsit kavarodott a tabella is, bár a Fradi még mindig határozottan áll az élen.

Összességében 2020-ban lett egy sokkal összeszokottabb válogatottunk, ami eredményeket is hozott, egy nemzetközi szinten is erős klubunk (FTC), és egy fordulatosabb bajnokságunk. Így a magyar futball szempontjából teljes mértékben sikeresnek mondhatjuk ezt az évet.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!