en-A "mai fiatalok" is kaphatnak védőoltást, megnyugtató hírek

03/04/2021
Illusztráció - Veni Sancte 2020 | Fotó: Ókovács Benedek (2023a.hu)
Illusztráció - Veni Sancte 2020 | Fotó: Ókovács Benedek (2023a.hu)

Pozitív (mármint jó) hír érkezett a tizenévesek oltásáról, itt vannak a részletek.

A 12-15 éves korosztályban százszázalékos hatékonysággal véd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai vállalkozás közös fejlesztésű vakcinája a szérum klinikai vizsgálatának befejező szakaszában rögzített adatok alapján - közölte a két cég szerdán.

Az Egyesült Államokban végzett úgynevezett harmadik fázisú klinikai vizsgálatban 2260 kiskorú vett részt. Az oltóanyagból 1131-en kaptak, és közülük senki sem betegedett meg. Az 1129 fős kontrollcsoportban - amelynek tagjai oltás helyett hatóanyag nélküli szert, vagyis placebót kaptak - 18 megbetegedést regisztráltak. - írta meg a vasárnap.hu az MTI nyomán.

A vizsgálatban nem csupán százszázalékos vakcina-hatékonysági arányt figyeltek meg, hanem azt is, hogy az oltás nagyon erőteljes immunválaszt váltott ki

- áll a Pfizer és a BioNTech közelményében.

Terveik szerint az adatokat benyújtják az amerikai és az európai uniós gyógyszerfelügyeleti hatóságnak (FDA, EMA), kérve a készítmény alkalmazási engedélyének kiterjesztését a 12-15 éves korosztályra. Az adatokat egy rangos tudományos folyóirathoz is benyújtják, kérve a kutatási jelentés szakmai ellenőrzését és publikálását.

Hozzátették, hogy a 6 hónapos-11 éves korosztályban is vizsgálják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát. 

A 16-18 éves korosztály oltása a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldala alapján már engedélyezett, TAJ-kártya szükséges hozzá. Csak az kaphat vakcinát, akinél az oltást megelőző három hónapban nem történt megbetegedés koronavírussal. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!