en-A megemlékezők Amerikában elfoglaltak egy városrészt: saját államot akarnak létrehozni

14/06/2020

Amerikában olyan jelenetek szemtanúi lehetnek a Seattle-ben élők, ami talán filmekben is ritka: kisajátítottak a tüntetők egy teljes városrészt.

A Capitol Hill Autonomous Zone (magyarra az MTA szabályai szerint fordítva: Csáz) akkor került a tüntetők kezére, amikor pár napja a fegyveres rendőröket a polgármester kitiltotta a városból. A tüntetők 6 blokknyi részt és egy nagyobb közparkot vontak irányítás alá, megkezdték az államuk szervezését. 

Az anarchizmusról írt cikkünk pár napja került ki az oldalra, azóta gyakorlatilag megvalósult, amit benne írtunk: a várost az abszolút kommunizmus alapjaira építették, szervezett anarchia néven. Az alapszabályok szerint minden ingyen van: a víz, az élelem, az áram. Dolgozni nem kell senkinek, aki szeretne, az önkénteskedhet egy kicsit. A határaikat lezárták, így a területen bent ragadt több ezer lakost uralmuk alá vonták. Mi történt pár nap alatt?

Elfogyott minden élelem, mert kifosztottak minden üzletet, ezért kívülről kérnek kétségbeesetten segítséget. A közterületeken egy bűnbanda vette át az irányítást, mert a rendőrség továbbra sem léphet be Csázba. Ez a banda azt csinál most, amit csak akar. Az áram, a víz kívülről jön, amiért nem fizetnek: a szolgáltatók pár napon belül mindenhol leállítják az ellátást, azoknál is, akik nem is szerettek volna Csáz részévé válni. A helyzet kritikus.

Csáz "határait" a rendőröktől ilyen automata fegyverekkel felfegyverzett anarchisták védik
Csáz "határait" a rendőröktől ilyen automata fegyverekkel felfegyverzett anarchisták védik

A polgármester szerint viszont csak egy játékos közösségi kísérlet zajlik, úgyhogy a rendőrök továbbra sem intézkedhetnek az anarchistákkal szemben. Donald Trump elnök a Twitteren írta meg: ha nem intézkedik a polgármester, akkor Seattle-t megszállja a hadsereg és minden tüntetőt kiűznek a városrészből. 

Csáz nagyjából akkora, mint Vatikán
Csáz nagyjából akkora, mint Vatikán

Szomorú ilyen hírekről beszámolni, nagyon reméljük, hogy hamar visszaáll a rend. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!