en-"A Piar egy életérzés, melybe belatartozik a focikapukért zajló harc is" - Szász Keve

20/02/2021

Az Öregdiák interjúk ötödik részében Szász Keve volt Szederkényi Pál beszélgetőpartnere. 

Visszanézve: miért érte meg a Piarista Gimnáziumot választani?

A piarista-egyházi közeg és az ebből fakadó a védettebb környezet, az élmények és a menza miatt, ez nagy szerepet játszott a választásban. 

Melyik az a két élményed, emléked, amire a legszívesebben emlékszel vissza a Piarból?

Nincs két legjobb. Se egy, se három. 

Sokkal inkább egy összbenyomás, egy életérzés, amibe beletartozik például az ötödikesként megélt tiszteletteljes félelem a felsőbbévesektől, amit később nem kapott vissza az ember. Beletartozik a focikapukért való harc szünetekben, a különböző csínytevések, karakteres tanárok, téli párává váló ének a templomban. 

Ha mindenképp ki kellene emelnem kettőt, egyfelől a körülbelül ezer kilométeres felvidéki biciklitúrát mondanám Juhász és Pálfai tanár urakkal, másrészt a két évvel későbbi, Király tanár úr által szervezett nápolyi utat (bár ezen már mint öregdiák vettem részt).

Te is - sokakkal egyetemben - a cserkészközösségben is jelen voltál, vagy. Milyenek voltak az iskola közösségei?

Osztályomból vannak legközelebbi barátaim. Az utolsó években sajnos eléggé szétesett, pedig jó közösségnek indult. Ebben valószínűleg szerepet játszott az a hozzáállás, ami miatt megkaptuk a magas lovon ülő osztály "megtisztelő" címet. Hála Istennek, az osztálytalálkozókon egyre inkább egymásra találunk ismét. 

A cserkészközösségnek akkora vonzereje volt, hogy a viharos kezdet (folyamatosan változó összetétel, otthagyott az őrsvezetőnk) sem tántorított el - és ezzel nem voltam egyedül: tavaly volt tíz éves az őrsünk, mind az öten lent voltunk táborban, ebből ketten őrsvezetőként, Gosti pedig vándorfogadalmat tett. A cserkészet, a 192., a legfontosabb közösség számomra mind a mai napig. Őrsöt és rajt vezetek.

Hogyan emlékszel vissza a tanárokra? 

Osztályfőnökünk, Szabó-Pál Eszter rengeteget törődött velünk. Latintanáraimnak, Király Bálint és Pálfai Remig tanár uraknak köszönhető, hogy ma klasszika-filológiát tanulok.

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!