en-A Puskás-Aréna avatása után

22/11/2019

Ugyan már szinte lecsengett a láz az aréna felavatása után, azonban a személyes élményünket is szeretnénk megosztani. Ketten jártunk a Puskás Arénában a mérkőzésen, elmeséljük, mit láttunk. 

Az arénához vezető úton elképesztő tömeg volt. A villamosok szinte összeroskadtak az emberektől, akik "Hajrá, magyarok!", "Ria-Ria, Hungária" rigmusokkal vonultak a nemzeti színűre kivilágított stadion felé. Az utcákon nagy volt a tömeg, de a stadionhoz érve láttuk a legnagyobb tumultust,  készültek a szelfik az új arénával szemben, nagyjából 60 000 kép készülhetett. A bejutás nagyon egyszerű volt, az emberek eloszlottak, mindössze pár percig kellett sorba állni a bejutáshoz. Átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, bementünk a stadionba. Bent egyébként nem lehetett készpénzzel fizetni, hanem a helyszínen pár száz forintért kiváltható aréna-fizetőkártyákra tölthettünk fel készpénzt. )persze lehetett sima bankkártyával is fizetni). Megvettük a kötelező magyar zászlót, sálat, arcfestőt, ezután pedig beértünk a gigantikus, felmérhetetlen arénába. Addig nem is látunk be, úgyhogy ez volt az első élményünk a szurkolói térről. A besétálást követően 10 percig álltunk és csak néztük a szédítően óriási, emberekkel akkorra már megtelt arénát - és nem voltunk egyedül!

A legnagyobb katarzist azonban a meccs előtti Himnusz eléneklése 67 000-en közösen, meg persze a már-már lassan Himnusz 2.0.-vá váló Nélküledet énekelte a tömeg. Érdekes volt, hogy nagypapa. kisgyerek is ismerte a dalt és együtt énekelte. Ez olyan hátborzongató érzés volt, amit nem lehet leírni. Pedig szívesen leírnánk, de nem fog menni. 


A meccset mellesleg elvesztettük Uruguaytól, ami nem is volt meglepő. Igen, valóban az infrastruktúra már létrejött, már csak a technikai tudást kellene felfejleszteni a remek futballhoz. Akik ott voltak, azok azonban megérezték a stadion valódi erejét: Puskás szelleme, a magyarság egyesítése egy felszabadult, örömteli hangulatban órákon át - és a meccs után is - megtörtént. Tudtunk egy ideig egy dologra gondolni, függetlenül a napok ügyes-bajos dolgaitól. Ez remek érzés.

Még egy élmény: a meccs után visszafele sétálva - az elvesztett meccs ellenére - felszabadult volt a hangulat. Egy előttünk haladó szurkolói csoport már flakonnal futballozott az utcán és szembe jött egy rendőrjárőr. A szurkolók átpasszolták a rendőröknek, akik vissza is rúgták az újdonsült labdát, majd a lelkes szurkolók kötényben lőtték át a palackot a rendőrök lába között. Azok persze vették a lapot, megveregették a szurkolók vállát és továbbsétáltak.


Zahorecz Bence - Ókovács Benedek


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!