en-A tengerjárók papírként sodródtak - irtózatos robbanás Bejrútban

08/08/2020

Hatalmas robbanás rázta meg kedden Libanon fővárosát - írta a BBC. A robbanás helyszíne felől óriási füst emelkedett Bejrút fölé.

A LIBANONI VÖRÖSKERESZT SZERDA REGGELI KÖZLÉSE SZERINT LEGALÁBB 100 HALÁLOS ÁLDOZATRÓL ÉS LEGALÁBB NÉGYEZER SÉRÜLTRŐL TUDNI A ROBBANÁS UTÁN.

A sérültek között van az ENSZ 48 alkalmazottja és 27 családtagja, közölte szerdán az al-Dzsazíra hírtelevízióval Farhan Haq, az ENSZ-főtitkár szóvivője.

A Sky News Arabia híradása szerint tizennégy órával a robbanás után sok helyütt még mindig nem sikerült eloltani a tüzet. Továbbra is füst gomolyog a bejrúti kikötő felett, épülettörmelék töltötte meg a környékbeli utcákat, mindenütt kiégett gépkocsik láthatók.

A legvalószínűbb, hogy baleset történt, felrobbant a város kikötőjében egy robbanásveszélyes anyagokat tároló raktár. Az elnök tweetje szerint 2750 tonna ammónium-nitrátot őriztek ott szabálytalanul, keresik a felelősöket. A robbanás után Bejrútot katasztrófa sújtotta várossá nyilvánították.

Videók az eseményekről:

A robbanások nem sokkal azelőtt történtek, hogy az ENSZ Libanon ügyét vizsgáló bírósága (STL) ítéletet hozna Hariri gyilkosainak ügyében. A négy vádlott azonban nem áll a bíróság előtt, tagadják bűnösségüket, csütörtökön távollétükben hoznak ítéletet. Mind a négyen az iráni támogatással működő Hezbollah tagjai.

Szemtanúk szerint egy második robbanás is volt a 2005-ben megölt libanoni kormányfő, Rafik Hariri rezidenciája közelében, ám ezt hivatalosan azóta sem erősítették meg. 

Fentiek ellenére valószínűbb, hogy baleset történt. Emellett szól, hogy

A LIBANONI ÁLLAMI HÍRÜGYNÖKSÉG NEM SOKKAL A ROBBANÁS ELŐTT ARRÓL ADOTT HÍRT, HOGY TŰZ ÜTÖTT KI A ROBBANÓANYAGOKKAL TELI RAKTÁRBAN.

- írta a BBC. Erre utalnak a hivatalos nyilatkozatok is.

Abbász Ibrahim, a libanoni biztonsági erők főnöke közölte, hogy a detonációt nem pokolgép okozta, hanem egy olyan térségben történt, ahol az évek során elkobzott, erősen robbanékony anyagokat tárolták. Ibrahim a televíziónak nyilatkozva nem volt hajlandó a robbanás okáról beszélni, mondván, hogy meg kell várni a vizsgálatok eredményét.


EZEKET IS AJÁNLJUK!


Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!