en-A víz világnapja

25/03/2019

Ma van a Víz Világnapja. A mai napon számos programmal igyekeznek világszerte felhívni a figyelmet a víz szerepére. 

A vízre nagyon oda kell figyelnünk. Ugyan mi a hiányát szerencsére nem érzékeljük, de már vannak olyan országok, ahol nincs mindennap vízellátás.

 

A Föld lakóinak 1/5-e él vízhiányos területeken, itt az emberek, állatok, növények sem jutnak elegendő vízhez. Ha víz hiányában a növény és állattenyésztés korlátozott, akkor az ott élők nem jutnak elegendő élelemhez. A tiszta ivóvíz, a helyes higiéniai gyakorlat, WC használat, kézmosás, csatornázás elengedhetetlen az élethez, a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez.

Az aszály és a vízhiány - egymással összefüggő jelenségek, amelyek gyakran súlyosbítják egymás hatásait - jelentős hátrányokat okozhatnak a leghátrányosabb helyzetű lakosság számára, kezdve az éhínségtől egészen az elvándorlásig.Ma 30 millió gyermek él a származási országán kívül. A migráció globálisan mindenki életét befolyásolja, nincs globális fenntartható fejlődés, ha az emberiség jelentős részét hátrahagyjuk és több milliárd ember, ivóvíz hiányában a túlélésért küzd. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.Az idén kiírásra kerülő pályázatok mind azt a célt szolgálják, hogy ismerjük meg, milyen új kihívásokkal találkozunk Magyarországon, hol, milyen gondokkal szembesülnek a világ távoli területein és tudatosítsuk magunkban nap, mint nap azt a nyilvánvaló tényt, hogy a vízhez való hozzáférés alapvető emberi jog. 50 év múlva, ha a tendenciák így folytatódnak, a világ számos országában milliók fognak meghalni a kiszáradás következtében.

 Ezért mindenkit kérünk, hogy TAKARÉKOSKODJON a vízzel. Tudjuk, hogy ez már egy sokat mondott közhely, de tényleg nagyon fontos! 

Minden kis pohár víz, amit a lefolyóba öntünk, egy-egy pofon a vízkészleteinknek. Ezt minden nap tartsa mindenki a fejében.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!