en-Adómentesség a 25 éven aluliaknak - kérdések és válaszok röviden

30/01/2021
A bejelentés néhány napja a Kossuth-rádióban. | Fotó: Index.hu
A bejelentés néhány napja a Kossuth-rádióban. | Fotó: Index.hu

A kormány tervei szerint 2022-től a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. 

Az adókönnyítéssel kapcsolatban sok félinformáció kering: ezeket próbáljuk meg tisztázni.

Kinek jelent nagy könnyítést a bejelentés?

Miután az SZJA-mentesség a 25 év alatti munkavállalókra vonatkozik, így csak azokat érinti, akik - akár részmunkaidőben, vagy diákmunkában dolgoznak. Ebbe beleszámít a nyári diákmunka is, ami 16 éves kortól végezhető hazánkban. Magyarországon így közel 300.000 fiatalt érint, közülük 16 és 19 év között z.k. 30.000 személyt, további 260.000 fő pedig a 20 és 24 éves kor között dolgozik.

Mitől is lesz jobb a munkavállaló fiataloknak?

Az átlagfizetéshez viszonyítva 40-50 ezer Forinttal vihetnek haza többet, a bruttó fizetésekből átlagosan 15%-al többet kapnak kézhez munkavállalók. A pénz vissza nem térítendő. 

Miért hozták ezt a döntést?

Az állami költségvetésben 155 milliárd Forintot számítanak a költségekre, amelyek elkölthető pénzként még jobban megpörgetnék a gazdaságot, és az SZJA-bonyodalmak is megoldódnának - mondta el az Indexnek nyilatkozó szakértő. A kormány másik célja pedig, hogy a fiatalok minél korábban és egyszerűbben bekerülhessenek a munkaerőpiacra, elhelyezkedhessenek, és az első években több millió Forintos segítséget kapjanak az államtól - ezt már Varga Mihály, pénzügyminiszter mondta el a HírTv-ben. Az adómentes munkavállalók iránt pedig a munkaadók is jobban érdeklődhetnek majd, így a foglalkoztatók is profitálhatnak a változástól. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Mindenszentek ünnepe kötelező ünnep, azaz minden katolikus hívőnek kötelező a szentmisén való részvétel. Emellett november elseje 2000 óta Magyarországon munkaszüneti nap.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!