en-Ágyúdörgés, katonaság - Fülöp herceg temetésére figyel a világ

19/04/2021

Élő közvetítésünk visszanézhető Fülöp herceg temetéséről, a herceg életének érdekességeivel. 


16:05

Véget ért a csend, megkezdődött a szertartás.

A ceremónia a királyi család 30 tagjának jelenlétében történik. Köszönjük a részvételt élő közvetítésünkön, viszontlátásra! 

16:02

Némaságba burkolózott a teljes ország.

Erzsébet királynő a templomban imádkozik. A teljes néma csendet csak az ágyúk dörgése töri meg. 

Fülöp herceg temetése - Képernyőkép
Fülöp herceg temetése - Képernyőkép

15:58

A menet megérkezett a templomhoz

A herceg koporsóját a díszes katonák most a lépcsőn át viszik a templomba, ahol már benn vár a királyi család. 

Fülöp herceg temetése - Képernyőkép
Fülöp herceg temetése - Képernyőkép

15:49

Megérkezett a királynő, elkezdődött a herceg utolsó útja.

Fülöp herceg koporsóját egy általa tervezett autón viszik a kápolnához. Az autó mögött halad a királyi család és II. Erzsébet, a monarchia királynője is. A helyszínen lévő közel 1000 katona zenével és puskalövésekkel kíséri a konvojt. 15:29

Hamarosan érkezik a királynő is

A királyi család több tagja már megjelent. Friss képek a közvetítésből. (A képekre kattintva nagyobb méretben is megtekinthetők)

15:08

Fülöp herceg Magyarországon?

A királynő támasza több ízben is járt Magyarországon. Meglepő módon nem Budapestet kereste fel, igazi kedvence Kecskemét volt, ahova 1978-ban és 1993-ban is ellátogatott. Kisebb baleset is érte '78-as útja során, amikor fogata felborult, szerencsésen, karcolásokkal úszta meg a balesetet. Fülöp herceg egyébként egész életében pozitívan állt a dolgokhoz, híres volt humoráról és életszeretetéről. A monarchiában ezért is örvend nagy népszerűségnek, életében legendává vált. 


Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő Magyarországon. | Fotó: MTI archív
Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő Magyarországon. | Fotó: MTI archív

14:55

Fülöp herceg és II. Erzsébet királynő régi képeken (képgaléria)

14:51

Eredetileg 800 vendéggel számolt a Forth Bridge kódnevű búcsúztatási ceremónia előre kidolgozott terve, de a továbbra is érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt csak a legszűkebb család harminc tagja kísérheti utolsó útjára Edinburgh hercegét. A Buckingham-palota szóvivője megerősítette: az átalakított menetrend megfelel a járványügyi előírásoknak, ugyanakkor tükrözi Fülöp herceg kívánságait is.

Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször is egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben. - írta meg az euronews.


14:46

A katonaság vonul fel 

13:46

Itt követhető élőben a teljes temetés

A ceremóniát nagy sajtóérdeklődés övezi.

13:44

Erzsébet és Fülöp

1939-ben IV. György király látogatást tett lányaival a haditengerészet akadémiáján, ahol a leányok kísérője történetesen Fülöp lett. Erzsébet beleszeretett a tengerészbe, hosszas évek levelezése után 1946-ban Fülöp megkérte Erzsébet kezét. IV. György király igent mondott.

Kevesen tudják csak viszont, hogy az eljegyzés bejelentésével több, mint egy évet várniuk kellett, mert a törvények szerint Erzsébetnek el kellett múlnia 21 évesnek, hogy szabadon házasodhasson.

A királynő oldalán, kitűnő egészségi állapotban élte le életét, erről az időszakról ajánljuk megtekintésre A Korona című sorozatot (The Crown). Fizikumát mutatja, hogy 91 évesen egy több, mint 5 kilogrammos akkumulátort vett ki egy autóból. 2017 óta vonult vissza a közélettől és a teendőktől, halálhírét április kilencedikén közölte az udvar. 


13:43

Fülöp herceg élete

Fülöp herceg Görögországban született, családja azonban menekülni kényszerült. Tanulmányait ennek okán is több országban folytatta, egy évig Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is tanult. 

18 éves korában lépett be a Királyi Haditengerészetbe. Miután elvégezte az akadémiát, aktív státuszba helyezték a második világháború során. Főleg a csendes-óceáni térségben szolgált hajókon, ahol konvojok védelmét látták el. 1940 októberétől átvezényelték; a Földközi-tenger heves csatáiban találta magát. Krétánál részt vett a tengeri ütközetben, majd a Matapan-foknál egy ravasz csellel mentette meg Nagy-Britannia hajóit: a vízre az ellenség megzavarása okán égő tutajokat engedtek le. Fontos megjegyezni, hogy a tehetséges tengerész ekkor már egy éve levelezett Erzsébettel. 

1942-ben háromszor is előléptették, hadnaggyá, főhadnaggyá, majd századossá. 1944-től ismételten a csendes-óceáni flotta hadmozdulataiban vett részt, a háború után, 1946-ban tért vissza a szárazföldre. 

Kiemelt kép: AP Photo/Matt Dunham

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!