en-Akkora öröm volt, hogy Kinizsi foga között törökkel perdült táncra

16/10/2021

Ma van a kenyérmezei csata 542. évfordulója. Tekintsd át velünk, mi is történt!

Az 1470-es évek vége felé Mátyás király szeme nyugat felé fordult. Ezt használta ki az évszázados ellenfél, az Oszmán Birodalom, amely ez idő tájt 20 000 fős sereggel tört be Erdélybe. Báthori István erdélyi vajda eleinte igyekezett elbújtatni a veszélyzónába került lakosokat, és kerülte a nyílt összecsapást, amíg Kinizsi Pál a közelbe nem érkezett az erősítéssel, mivel a vajda serege csak 7000 fő körül lehetett.

Végül 1479. október 13-án álltak fel a felek nyíltan egymással szemben. Ekkor még nem érkezett meg Kinizsi serege. Kevesen tudják, de ez volt a mohácsi csata előtt a legnagyobb magyar-török megütközés. Nagyjából 3 órányi farkasszemezés után vette kezdetét a harc egy párbajt követően, melyről a török krónikások számoltak be. A támadást Báthori indította, de tulajdonképpen egyszerre indult egymásnak mindkét fél.

A magyarok két szárnyát hamar visszaszorították, de a nehézlovas középső szakasznak sikerült ékként előre nyomulni. Délután 3 óra felé - hiába a nehézlovasság sikere - a csata már vesztésre állt, a túlerő kezdte komolyan veszélyeztetni a harc kimenetelét. Ekkor, a legutolsó pillanatban tűnt fel a Kinizsi vezette erősítés. Mivel nem sikerült őt feltartóztatni, sikeresen oldalba kapta a török alakulatokat, ezzel eldöntve a csatát. Az ő rohamát segítette, hogy érkezése hallatán a már menekülő erdélyi katonák visszatértek a csatatérre.

Antonio Bonfini, Mátyás történetírója így írta le a történteket:

"Kinizsi Pál két kardot vesz kezébe s üvöltő oroszlánként mindenütt vérben gázol. Amerre ront, feltarthatatlanul mindent, amit talál, letipor, széles sorban hatalmas öldöklést és mészárlást visz végbe. Most azt harsogja, hogy utolsó szálig vágják az ellenséget, majd övéinek dühét lobbantja lángra, s úgy dörög, hogy még a küszködők és hátrálók is meghallják. [...]

- Hol vagy, hol vagy, Báthory? Hol vagy, tiszta tisztaság tükre, a hit bástyája s a megingathatatlan becsületesség mintaképe! Bárhol vagy, felelj, ha élsz még, Báthory! Én vagyok itt, Pál, érted és a haza üdvéért életre-halálra kész!"

A kenyérmezei csatából nagyjából a török sereg fele tudott elmenekülni, mert az üldöző csapatok még sokakat lemészároltak, de olyanok is voltak, akiket a helyi lakosok vertek halálra. Akadtak, akik az éhségbe és a kimerültségbe haltak bele. A zsákmány visszakerült a honvédők kezébe, a fogoly ki lett szabadítva. A magyar elesetteket 3000 főre becsülik.

A mondák szerint Kinizsi ez a csata után járt úgy örömtáncot, hogy a fogával tartott közben egy törököt. Bonfini erről is írt:

"Azután az általános örömben, midőn mindegyik katona különböző taglejtésekkel nevettette társait, Kinizsit is táncba hívták. Ő hirtelen a kör közepére ugrott, keze segítsége nélkül pusztán fogával derekánál felragadott a földről egy megölt hórihorgas törököt, majd ütemesen körbe táncolt. Ez a herkulesi termetű férfihez illő tánc inkább csodálkozást, mint nevetést váltott ki a szemlélőkből."

Kiemelt kép: Magyarságkutató Intézet

EZEKET IS AJÁNLJUK!

As it shows, Tidal wants to catch up to Apple Music and Spotify and with novelties, this has an absolute chance.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!