en-Az elit alakulat (Band of Brothers)

20/09/2020

Az elit alakulat (Band of Brothers) Steven Spielberg, és Tom Hanks második világháborús sorozata, melyet a műfaj legjobbjaként tartanak számon. A történet a 101-es légiszállítású hadosztályba tartozó Easy század történetét mutatja be a világháború utolsó éveiben.

A csapat parancsnoka, Winters százados (Damian Lewis) tekinthető a sorozat főszereplőjének, ám minden egyes epizód az osztag egy másik katonájának szempontjából mutatja be a történteket, legyen az illető altiszt, technikus, felcser, vagy egy egyszerű közlegény. A 10 részből álló sorozat a háború borzalmait, a bajtársiasságot, a veszteségeket (a háborús filmek "szokásos" témáit) mutatja be, szinte testközelbe hozva az állandó harckészültségben élő katonák mindennapjait, akik nem tudják, másnap hány bajtársuk marad életben a németekkel folytatott harcok során. Mindezt pedig látványosan és változatosan (ahogy a főszereplő személye, az egyes részek hangulatvilága is részenként változik) a nézőt teljesen rabul ejtve teszi (én már negyedszer nézem végig a sorozatot, és még mindig zseniális!).

A végére hagytam a "slusszpoént". A történet igaz történeten alapul, a rendezők a veteránok visszaemlékezései alapján állították össze a sorozatot. Az epizódok elején a túlélők beszélnek a saját élményeikről, melyeket ezután a vásznon is megtekinthetünk. Az Easy század utolsó veteránja 2017-ben hunyt el, 96 éves korában (a sorozat élvezetének kedvéért nem árulom el, hogy melyik szereplő az, bár két kattintással kideríthető), a sorozatban rajta kívül még a század kb. 15 tagja meséli el kalandjait, a normandiai partraszállástól a Market Garden hadműveleten át, a hírhedt Sasfészek bevételéig.

Kinek ajánljuk? A háborús filmek kedvelőinek kötelező darab, de akit a téma eddig különösebben nem érdekelt, annak is érdemes egy pillantást vetni rá.

Kinek nem ajánljuk? Akinek már elege van a második világháborút feldolgozó alkotásokból, és/vagy nem bírja a véres-lábleszakadós-toroklövéses jeleneteket.

A sorozatot az HBO mutatta be, az HBO GO-n megtekinthető magyar és angol nyelven 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!