en-Az igazi szavannás-zebrás-elefántos Afrika!

10/03/2021

A mesés hagyományokkal rendelkező afrikai királyságot, Szváziföldet mutatjuk be - tartsatok velünk!

Sawubona! 

Sorozatunkban jártunk már Amerikában, Európában, Ázsiában, sőt, Óceániában is, egy kontinens azonban mindeddig kimaradt: Afrika. Olvasóink örömére azonban most ezt is bepótoljuk, és megismerkedünk Szváziföld életével, ahol nem mindegy, kit szólítunk Elefántnak.

Földrajz és élővilág

Szváziföld Afrika déli részén, Dél-Afrika és Mozambik közé "beszorulva" éli mindennapjait. Nagyrészt szavannával, illetve egy kis részen esőerdővel borított. Évente 1000-2000 mm csapadék esik, átlaghőmérséklete pedig 17 °C körül mozog. Röviden, mindenben megfelel az Afrikáról alkotott szavannás-zebrás-elefántos-oroszlános elképzeléseinknek. A leghíresebb itt élő állatfaj a fekete (vagy keskenyszájú) orrszarvú, melyet sajnos a mai napig vadásznak, ezért a kihalás szélére sodródott. Érdemes még megemlíteni a lilasapkás turákót (igen, ez a neve), ami az ország nemzeti madara. 

Falatozik a nemzeti madár
Falatozik a nemzeti madár

Társadalom

Érdekesség ezen ország őslakosairól, a szvázikról, hogy nem is olyan régen, a 19. század elején foglalták el földjüket. Az országot a királyok irányították, és békességben éldegéltek. Pár év boldog függetlenség után a búrok, majd a britek vették birtokba, és egészen az 1968-as függetlenedésig brit gyarmat volt. Ezután az ország újra király lett, egy király vezetésével (elnézést, remélem, fájt). A jelenlegi király, III. Mwsati abszolút monarchiaként irányítja államát, miután betiltotta a pártokat, viszont a parlament intézményét megtartotta. Így ő nevezi ki a miniszterelnököt, és a népes, 10 fős parlamentet. A főváros Mbabane, azonban a királyi család székhelye Lomamba (ezeket a teljesen szárazon hangzó városnév-adatokat érdekes nevük miatt muszáj volt leírnom. A királynak legalább 13 felesége (ez a szám folyamatosan változik) és 60 édes-, vagy féltestvére van, akik hatalmas fényűzésben élnek. Az ország egy fontos személyisége még a mindenkori anyakirálynő, akit "Nagy Nőstényelefánt"-nak neveznek. Róla még később is lesz szó. Ha ideköltözöl, egy szokást kötelezően be kell tartanod: a király kölesföldjének gyomlálása minden tisztes állampolgár kötelessége.

Érdekességek

Az ország népességének negyede volt 2017-ben HIV pozitív. Bővebb statisztikai adatokkal nem rendelkezek, de véleményem szerint ebben közrejátszhat a többnejűség (bár a "többnejűség" helyett Szváziföldön a "rengetegnejűség" lenne talán kifejezőbb).

Érdekes módon az ország legerősebb gazdasági ágazata nem a mezőgazdaság, mint azt a fejlődő országoktól elvárhatjuk, hanem a szolgáltatási szektor. Ezen kívül kereskedelme, ipara, a Dél-afrikai Köztársasággal szorosan összefügg.

Az országban nagyon fontosak a hagyományok, sokan még munkába is a nemzeti viseletben járnak. A kultúra ápolására jó példák az alábbi különleges szertartások:

Umhlanga:

Ezen a nyolc napig tartó ünnepségen fiatal nők ezrei visznek az anyakirálynőnek nádszálakat, amivel a királyi falu kerítését javítják ki.

Jönnek az asszonyok! –az umhlanga szertartás
Jönnek az asszonyok! –az umhlanga szertartás

Incwala:

Ezen a fontos szertartáson az ország minden részéből hoznak vizet a folyókból, növényeket a hegyekből, és gyümölcsöket a fákról. A király előbb visszavonul, majd kijön népe elé és táncol nekik. Ezután tököt eszik, mivel azt jelképezi, hogy a nép az újév terméséből is ehet.

Az incwala ünnepség
Az incwala ünnepség

Köszönjük, hogy velünk tartottatok! És a végére egy közérdekű közlemény: a keskenyszájú orrszarvúk száma lassan növekedésnek indult az országban. 


Ahogyan az előző részben, itt is Ti dönthetitek el, hogy melyik ország legyen a következő rész témája.

A szavazás lezárult. 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!