en-Az új kedvenckéink: gyilkos húsevő óriásdarazsak terjednek

17/05/2020

Gyilkos húsevő óriázsdarázs: háziállatnak kivételes, az biztos!

A koronavírussal egyidejűleg Amerikánál szálltak partra gyilkos óriásdarazsak. Az egyébként japánban őshonos faj terjedése nem jó hír a világban: nem azért, mert embert gyilkolna, mert arra nem képes.... Ugye? Nos, ember meggyilkolására is képes ez a kis kedvenc, mert fullánkja olyan erős és ellenálló, hogy a méhészruhát is átszúrja. Az "óriás" jelzőről se feledkezzünk meg: 7 centiméteres szárnyfesztávolságával igencsak kiemelkedik az általunk ismert darazsak közül, kikkel egyébként nincs túlságosan jóban: a gyilkos óriásdarázs ugyanis veszélyes a házi méhekre és a darazsakra is: lefejezi őket. 

A gyilkos óriásdarazsak csapatban "támadnak", mérgükkel hosszan tartó, erős fájdalmat fejtenek ki. Az abszolút ráadás pedig annyi, hogy a fullánkjukat többször is, akár nyolcszor-tízszer is felhasználhatják támadásoknál. A királynő mérete is kivételesen nagy: a legnagyobb egyedek a 6 centimétert is elérhetik. 

Magyarországon is megjelenhet a darázsfaj, ugyanúgy, ahogy Amerikában is. A világkereskedelem a ragadozó fajok gyors utazását hozta magával. Amerikában addig akarják kiirtani a populációt, amíg még lehet, ugyanis utána az egész amerikai méhpopulációra fognak kiemelt veszélyt jelenteni. 

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!