en-Bhután: Buddha zárkózott országa

11/11/2021

Jubileumot ünnepel az országbemutató sorozat, az ünnepi visszatérő részben Bhutánba látogatunk. 

Üdvözlöm azokat az olvasókat is, akik nem csak a címlapot olvassák, ez itt az országbemutató sorozat vadonatúj része, melyben a mesés Távol-Kelet egy kevésbé ismert, zárkózott államával ismerkedhet meg az olvasó: következzék minden érdekesség Bhutánról!

De még előtte, emlékezzünk meg egy hiperhivatkozással az országbemutató elmúlt kilenc részére, hiszen mégiscsak jubileumot ünneplünk!

Hol keressük?

Bhutánt a térképen megtalálni nem is olyan könnyű. Két hatalmas ország, India és Kína közé van beszorulva ez a nagyjából fél Magyarországot kitevő állam. A helyiek a Mennydörgő Sárkány birodalmának is nevezik Bhutánt, melynek nagy része hegyekkel-dombokkal borított: az északi részen maga a Himalája tornyosul az emberek feje fölé. Erdőkben sincs hiány, mivel egy bhutáni törtvény szerint a mindenkori erdőségeknek az ország területének legalább 60%-át kell kitenniük. Állatvilága is rendkívül változatos, ez annak köszönhető, hogy a Himalájában élők és a dombságok állatai is megfordulnak itt. Jellegzetes lakos a hópárduc, a jak, az örvös medve, vagy a kék vadjuh.

Történelem: a világtól elzárva

A terület már Kr.e. 2000 környékén is lakott volt, valószínűleg a mon pa nép lakta. Sajnos nagyon kevés forrás tudósít az ország korai történetéről, annyit lehet tudni, hogy tibeti, majd később mongol befolyás alatt állt. A sok kis államból álló országot Shabdrung Ngawand Namgyal (micsoda név!) egyesítette uralma alatt a 17. században.

Ahogy az lenni szokott, halála után szét is esett birodalma, de sikerült ellenállni a tibeti hódításoknak, így megőrizhették függetlenségüket Bhután lakói. Még a Brit Birodalomnak sem sikerült gyarmattá tenni Bhutánt, pedig erősen próbálkoztak. A 19. század végén ismét egy emlékezetes nevű kormányzó, Ugyen Wangchuck egyesítette az országot. 1907-ben királlyá nyilvánították Wangchuckot, ezzel párhuzamosan pedig Bhután laza brit befolyás alá került, ami alól Indiával együtt szabadult ki 1947-ben. 

A fleszabadulástól kezdődően a szomszédos India vonzáskörébe sordródott ország kicsit nyitottabb lett a külvilág felé, például csatlakozott az ENSZ-hez is. Végül 2007-ben nyerte el a teljes függetlenséget, ahol azóta is egy Wangchuck leszármazott ül a trónon (a neve, ha érdekelne valakit: Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk). 

Kultúra

Bhutánnak rendkívül egyedi kulturális öröksége van, hála az évszázados elszigeteltségnek. A kultúrára a buddhizmus gyakorolta a legerősebb hatást, mivel ez a vezető vallás.

A Tigrisfészek kolostor az ország leglátogatottabb műemléke. A hagyomány szerint a második Buddha rendszeresen egy barlangba járt meditálni, nem is akárhogyan: egy tigris hátán érkezett erre a különleges helyre. 1692-ben építettek emellett a barlang mellett egy gyönyörűszép kolostort, melyet évente turisták ezrei keresnek fel.

Itt található a Föld legmagasabb meg nem hódított hegycsúcsa, a Gankar Puensum (7570 m). A kormány nem tudja finanszírozni a mászáshoz szükséges biztonsági intézkedéseket, ezért a csúcsra tilos felmászni.

A Chorten Kora története is érdekes. Ez az építmény a Bodnath sztúpa (templomszerű buddhista épület) másolata. A legenda szerint az egyik dalai láma ellátogatott a Bodnath sztúpához, ami annyira tetszett neki, hogy eldöntötte, a saját településén is felépítteti. Hogy emlékezzen a sztúpára, egy retekből kifaragta az alakját, majd otthon a retek alapján építette meg a Chorten Korát, immáron 1:1-es méretarányban.

Jöhetnek a már-már hihetetlennek tűnő, de valóságos érdekességek is!

Kevesen tudják, de Bhután az első ország a világon, ahol betiltották a dohányzást nyilvános helyeken. Ennek elvi indoklása, hogy a füst nem tesz jót a karmának (ennek lehet is alapja).

Az bhutáni férfiak nemzeti viselete a ghó. A ghót kötelező viselnie minden kormányzatban vagy oktatásban dolgozó férfinek.

Az ország nemzeti sportja az íjászat. A bhutániak rendszeresen szerveznek bajnokságokat, ahol a falvak legjobbjai lőhetnek célba a győzelemért. 

Azon keveseknek, akik a végéig itt maradtak, ezen a linken meghallgathatóvá tettük nepáliul kimondva (Bhután egyik beszélt nyelvén) a jelenlegi uralkodó nevét. 


A sorozat korábbi részeit itt lehet elolvasni. Most pedig jöjjön a szavazás!
(Szavazni egy hétig lehet, csak itt.)

EZEKET IS AJÁNLJUK!

As it shows, Tidal wants to catch up to Apple Music and Spotify and with novelties, this has an absolute chance.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!