en-Boldog évforduló: 1 éves a koronavírus!

03/01/2021

A világ barátja már egy éve van jelen emberek között, felidézzük, milyen volt egy éve és bemutatjuk a legjobb koronavírus mémeket! 

2019. december 31-én ismeretlen tüdőgyulladás-járvány kitöréséről számoltak be a kínai egészségügyi hatóságok az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). Elsősorban a "Huanan tenger gyümölcsei nagykereskedelmi piac" árusaival kapcsolták össze a megbetegedéseket, ahol élő állatokat is értékesítenek.

A vírusos fertőzést okozó járvány kitörése Vuhan városában történt, amelynek központi pályaudvarán keresztül zajlik a kínai belföldi szállítás legnagyobb része, Hupej tartomány székhelye, nehézipari központ és a kilenc legfontosabb kínai tartomány közlekedési központja is. Tömegesen jelentek meg tüdőgyulladásos betegségben szenvedő emberek a városban, amelynek nem volt egyértelműen meghatározható oka. A szingapúri Outbreak News Today január 5-én jelentette, hogy a kínai Hupej tartományban, Vuhan városában dolgozó egészségügyi tisztviselők összesen 59 vírusos tüdőgyulladásos beteget jelentettek (január 5-ig), köztük 7 kritikus állapotú beteget. Az új, korábban emberben nem azonosított koronavírustörzs (SARS-CoV-2) első előfordulását 2019. november 17-éig vezették vissza.

A tudósok azt gyanították, hogy egy koronavírust hordozó ismeretlen állat fertőzte meg a vírussal az embereket Vuhanban, ahol az első eseteket már 2019 decemberében dokumentálták. December végén az orvosok már tudták, hogy furcsa vírusos esetek halmozódnak fel a kínai metropoliszban. A betegek mintáiból egy korábban ismeretlen béta-koronavírust azonosítottak, meghatározva az új vírus genomjának genetikai állományát. 

A WHO csak március 11-én minősítette világjárvánnyá a vírust, addigra pedig már legalább 50 országban voltak megbetegedések. Nagyjából innentől követjük mi is az eseményeket a 2023a.hu-n, érdemes a koronavírus rovatunk első cikkeihez visszalapozni. Magyarországon az első beteget március 13-án azonosították, innentől már nagyjából ismerjük az eseményeket. 

Az 1 éves évforduló apropóján újra összegyűjtöttük a legviccesebb koronavírus-mémeket - azzal a szándékkal, hogy jövőre már ne kelljen így élnünk. Jöjjenek hát! 

Mindenki próbált otthonról dolgozni.

A reggeli rutint a legprofibbak otthon is kipipálhatják - metrózni lehet a fürdőben is.

Ilyen lett volna a 2020-as április?

A vírus nem tesz jót a Corona sör reputációjának sem - ideje nevet váltani. 

Olaszországot tavasszal mindenki elkerülte.

Az áprilisi horoszkóp:

Afrikában nem terjedt el a koronavírus, lehet hogy ezért?

Győrfi Pál sem sejthette, hogy 2020-ban a mémek központjába fog kerülni. 

Források: Wikipédia, blog.szallas.hu, internet

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!