en-BREAKING: Hazánk a koronavírus második hullámának határán áll

12/07/2020

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a kancelláriaminiszter, újabb szigorítások jönnek. 

Aggasztó jeleket lát a kormány: a környező országokban nő a fertőzöttség, mondta Gulyás Gergely sajtótájékoztatón. Az első csatát megnyertük, az életet sikerült újraindítani, az egyik legbiztonságosabb ország a világon, de meg kell akadályozni, hogy a vírust külföldről behurcoljuk, tette hozzá a miniszter.

Minél jobban tudjuk kontrollálni a határokat, annál jobban meg tudjuk őrizni a biztonságot. A határellenőrzést szigorítani kell. Ezért mostantól vörös, sárga és zöld kategóriába sorolják az államokat veszélyesség szerint - tisztifőorvosi határozatban. Sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni.

Vörös kategóriába tartozik Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Fehéroroszország és Ukrajna, valamint Ázsia és Afrika országainak nagy része.

Sárga kategóriába tartozik Bulgária, Portugália, Románia, Svédország, Nagy-Britannia, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Horvátország egyelőre a zöld kategóriában marad.

Augusztus 1-től, ha valaki sárga vagy vörös kategóriájú országból érkezik haza, a tesztelés költségét magának kell viselni, ha nem akar kéthetes karanténba vonulni.

A teherforgalom és a tranzitforgalom is szigorú ellenőrzéssel működhet, a kormány minden héten felülvizsgálja a helyzetet, de ha szükséges, azonnali döntéseket is hozhat. Magyarországon ma 5 újabb fertőzöttet regisztráltak, az aktív fertőzöttek száma továbbra is csökkent. 128 embert ápolnak kórházban, közülük 5-en vannak lélgeztetőgépen. A világban már közel 13 millió fertőzöttről tudni, a vírus terjedése pedig rekordgyors. 

Index.hu nyomán

EZEKET IS AJÁNLJUK!

As it shows, Tidal wants to catch up to Apple Music and Spotify and with novelties, this has an absolute chance.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!