en-Bulgáriában második hullám tűnt fel

11/06/2020

Bulgáriában az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány helyi megjelenése óta rekordszámú, 104 új fertőzöttet regisztráltak. Az eddigi legtöbb új fertőzöttet (90 esetet) április 24-én jelentették.

A bolgár kormány június végéig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, mivel az utóbbi napokban gyorsabb ütemben nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma, de nem kívánta szigorítani az eddig érvényben lévő korlátozásokat.

Angel Kuncsev, tiszti főorvos és a szófiai válságstáb tagja a bTV műsorában elmondta, hogy az országot minden bizonnyal elérte a járvány második hulláma. Mint mondta, a vírus jelenleg helyi gócokban terjed, de szerinte a helyzeten úrrá lehet lenni.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök újra sürgette az embereket a távolságtartási szabályok betartására, emellett fegyelemre és a higiéniai előírások követésére szólított fel mindenkit. De a jelenlegi maszkviselési kötelezettséget a zárt köztereken június 15-én feloldják, az előírás csak a tömegközlekedési eszközökön marad életben.

Az egyik legutóbbi járványgóc a dél-bulgáriai Doszpat városában alakult ki. Egy helyi játékgyár alkalmazottai állítólag lázcsillapítókat szedtek, hogy a műszakok előtti hőmérést kijátsszák.

A közel 7 millió fős Bulgáriában az új esetekkel 2993-ra nőtt a fertőzöttek száma, a kórnak eddig 167 halálos áldozata volt.

A járványügyi intézkedéseket messzemenően lazították, az egészségügyi előírások betartásával a kávézók és bárok nyitva tarthatnak, ahogy a bevásárlóközpontok, a múzeumok, az edzőtermek, a színházak és a mozik is. A fekete-tengeri üdülőszezon a külföldi turistáknak július 1-én kezdődik.


  (444.hu, MTI)

  (A borítókép illusztráció)

EZEKET IS AJÁNLJUK!

As it shows, Tidal wants to catch up to Apple Music and Spotify and with novelties, this has an absolute chance.

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!