en-Egy kínai lezuhant, egy másikat a WHO engedélyezett - Hétvégi Gyors

12/05/2021

Köszöntünk mindenkit a Konstans hétvégi hírválogatásának második részében!

Kezdjük is a fontosabb híreket, szépen sorjában. A hétvége tetemes cikkmennyisége az elszabadult kínai rakéta útjával foglalkozott, az ügyről mi is írtunk

A Hosszú Menetelés 5B, még a kilövés előtt.Fotó: GUO WENBIN/Xinhua via AFP/444.hu
A Hosszú Menetelés 5B, még a kilövés előtt.Fotó: GUO WENBIN/Xinhua via AFP/444.hu

A rakéta pénteken még bizonytalan röppályán haladt, de a szombat kora hajnali órákban érkeztek a hírek: valószínűsíthető a becsapódás sávja. A pontot a történet végére végül a kínai ürügyi hivatal helyezte oda, amikor kiadták a közleményt: a rakéta néhány darabja az indiai óceánba zuhant. Az űrhajó legnagyobb része a légkörben veszett oda, bár valószínűleg az egész hetes ügyben nem ez volt a legnagyobb égés Kínának. A Menetelés-5B egyébként a Maldív-szigetek környékén zuhant le, földet érése vasárnap reggel 5 óra 24 perckor volt (magyar idő szerint, természetesen).  

Fontos információk derültek ki a hazai vírushelyzet alakulásáról is: Galgóczi Ágnes a közmédiának nyilatkozva bejelentette, a következő héten kerül sor a regisztrált 16-18 évesek oltására. Péntekig várták a 16-18 évesek regisztrációját, akik hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak majd maguknak időpontot az oltópontra. Elmondta azt is, az a fiatal, aki most nem regisztrált, a későbbiekben is megteheti, lehetősége lesz a védőoltás igénybevételére.

Galgóczi Ágnes | Fotó: koronavirus.gov.hu
Galgóczi Ágnes | Fotó: koronavirus.gov.hu

Fontos járványügyi hír volt, hogy végre a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet is engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát, továbbá ajánlásokat is megfogalmaztak a készítménnyel kapcsolatban. 

Mit lehet még a hétvégéről összeszedni? A politikai csatározások talán kissé lecsitultak, nagy szenzációként állított be több újság is az éjszakák folyamán elvonuló mini-műholdakat, amelyek már több, mint egy éve menetelnek a bolygó egén, illetve a Formula-1-es nagydíj is véget ért. Spoiler (érted, spoiler) : Barcelonában is Hamilton tudott nyerni.
Hétfőn indulnak újra az iskolák, a diákok és mi is készülünk: videós csapatunk egész nap forgatni fog. 

Ez volt tehát a második rövid hírösszefoglalónk, az előző részt itt tudjátok elolvasni. Ha nem tetted meg, mindenképp olvasd el friss híreinket, most, hogy nem a kertbe csapódott a rakéta, lesz is rá időd. ;) 

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!