en-Elindult az oltás Magyarországon!

27/12/2020

A járvány szempontjából fontos esemény történt tegnap itthon.

Csaknem 10.000 adagnyi Pfizer-BioNtech vakcina érkezett tegnap kora reggel hazánkba, így egy nappal a tervezett kezdés előtt megindulhatott Magyarország koronavírus-ellenes oltási programja. A nulladik körben ötezer egészségügyi dolgozó kapja meg 5 oltóponton,  akik a vírussal nap mint nap találkoznak. Az első vakcinát tegnap reggel a Dél-Pesti Centrumkórházban adta be Szlávik János infektológus főorvos, de jutott Debrecenbe, Nyíregyházára és több más budapesti kórházba is az oltásokból. 

December 31-én érkezik a második szállítmány, körülbelül 90 ezer adagnyi érkezik akkor, amivel 35 ezer egészségügyi dolgozó oltása fog megindulni, előreláthatólag több tucat oltóponton. 

Miután a Pfizer-BioNtech vakcináját már jóváhagyta az Európai Unió és hazánk népegészségügyi szerve is, szinte biztosan állítható, hogy nem okoz mellékhatásokat. A vakcina beadásának helyén felléphet egy kis bőrirritáció és másnap hőemelkedés jelentkezhet, de ezek az általános oltásoknál is jelentkeznek. A szívpanaszok, krónikus betegségek kikérdezése pedig az oltás beadása előtt megtörténik, s azt követően fél órás megfigyelésen kell a helyszínen maradni, a teljes biztonság érdekében.

Az első oltás itthon.
Az első oltás itthon.

A második hullám csúcsán már túl vagyunk

Az elmúlt napok járványügyi adatai egyre kedvezőbben alakulnak itthon, mára már csak 698 új fertőzöttet találtak, a halálos áldozatok száma is 100 alatt van, először november óta. (96-an vesztették életüket egy nap alatt) Egy nappal korábban 1198 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 118, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. 
A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 130 420 fő, az aktív fertőzöttek száma 176 593 fő. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 20 százaléka budapesti. Kórházban 6072 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 467-en vannak lélegeztetőgépen. 


Források: Index.hu, koronavirus.gov.hu

EZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!