en-Elindult az oltási regisztráció, csökken a fertőzöttek száma

08/12/2020

2 napja csökken a fertőzöttek napi számadata, az irány jó. Elindult az oltásregisztráció is.

Kevesebb fertőzött

2219 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 256 367 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 6120 főre emelkedett. Fontos, hogy egy nap alatt majdem 200 ezer tesztet végeztek el itthon, ami az eddigi egyik legnagyobb napi tesztmennyiség, így az adat különösen "jónak" mondható.

Gyógyultként jelenleg 75 281 főt tartanak nyilván, ami mindössze 99 fővel több, mint tegnap. Az aktív fertőzöttek 19, az elhunytak 22, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.

A kórházi ápolásra szoruló betegek száma 113-mal emelkedett, jelenleg 8045 koronavírusost ápolnak az intézményekben. Közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen, ami jelentős változás a tegnapi 674 fő után.

Az operatív törzs jelenleg 249 óvodában egy-egy csoportot érintően (8%), 95 óvodában (3%) és 70 általános iskolában (3%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 472 általános iskolában egy-két osztályt (18 %) és 40 általános iskolában (2%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet.

Elindult a regisztráció

Tegnap délután pedig elindult a vakcinainfo.gov.hu kormányzati oldal, melyen bárki előregisztrálhat a koronavírus elleni vakcinára.

A koronavírus elleni vakcina felhasználása a lakosság tömeges oltására várhatóan 2021-ben kezdődhet. A védőoltás Magyarországon önkéntes és ingyenes lesz.

A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az engedélyezett vakcina/vakcinák típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, illetve meddig tart a védettség. A Magyarországon engedélyezett vakcinákról és az általuk kialakított védettségről ezen a honlapon adunk ismertetőt.

Az oltás iránti igényt a honlapon lehet jelezni, regisztráció útján. 60 év feletti nyugdíjas honfitársaink a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik ezt az igényt, postai úton. A regisztráció biztosítja, hogy a lehető legtöbben értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfontosabb információkról, és arról is, hogy mikor kerül sor az oltásra. Fontos tudni, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebb honfitársaink.

Forrás: mfor.hu, Index.hu, koronavirus.gov.hu, vakcinainfo.gov.huEZEKET IS AJÁNLJUK!

Tetszett? Támogasd a diákújságírást megosztással vagy feliratkozással!